Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe liderii din Suedia și Finlanda. Președintele SUA susține ferm intrarea celor două „mari democrații în cea mai puternică alianță defensivă din istoria lumii”

Joe Biden i-a primit la Casa Albă pe liderii din Suedia și Finlanda. Președintele SUA susține ferm intrarea celor două „mari democrații în cea mai puternică alianță defensivă din istoria lumii”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pete Marovich

Președintele SUA, Joe Biden, i-a primit joi la Casa Albă pe liderii din Suedia și Finlanda pentru a transmite candidaturile de aderare la NATO către Congresul american, un demers concretizat chiar astăzi, potrivit Reuters.

Joe Biden susține ferm intrarea Suediei și Finlandei în NATO, „cea mai puternică alianță defensivă din istoria lumii”

Al 46-lea președinte al Statelor Unite, care a salutat cooperarea dintre Europa și SUA în ceea ce privește opoziția față de acțiunile Moscovei, a stat alături de premierul suedez Magdalena Andersson și de președintele finlandez Sauli Niinisto în Grădina de trandafiri a Casei Albe.

Joe Biden și-a exprimat susținerea fermă pentru ca Suedia și Finlanda, două „mari democrații”, „să se alăture celei mai puternice alianțe defensive din istoria lumii”.

„Îndeplinesc toate cerințele NATO și nu numai”, a subliniat liderul american, care a precizat că va depune cele două candidaturi în Congresul SUA chiar astăzi, astfel încât ele să fie aprobate rapid odată ce Alianța Nord-Atlantică va da undă verde pentru aderarea celor două state.

Cu toate acestea, Turcia se opune vehement aderării celor două state și a solicitat Suediei să nu îi mai sprijine pe militanții kurzi pe care Ankara i-a încadrat drept teroriști.

Mai mult, partea turcă cere autorităților de la Helsinki și de la Stockholm să ridice interdicțiile care vizează unele vânzări de armament către Turcia.

Pentru ca o aderare să se concretizeze, ea trebuie să fie aprobată de toate cele 30 de state din Alianța Nord-Atlantică. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus joi că Turcia le-a transmis aliaților că va respinge candidaturile Suediei și Finlandei.

Pe de altă parte, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, le-a transmis reporterilor miercuri că oficialii SUA sunt încrezători că preocupările Turciei pot fi soluționate.

„Cred că vom fi okay”, a spus și președintele Joe Biden.

Urmăriți B1TV.ro și pe