Joe Biden, „îngrijorat” în contextul în care China a anunțat noi exerciții militare în jurul Taiwanului. Casa Albă: Exercițiile chineze sunt provocatoare și sporesc riscul unei erori de calcul

Joe Biden, „îngrijorat” în contextul în care China a anunțat noi exerciții militare în jurul Taiwanului. Casa Albă: Exercițiile chineze sunt provocatoare și sporesc riscul unei erori de calcul
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pete Marovich

China a anunțat luni noi exerciții militare în jurul Taiwanului, stârnind îngrijorarea președintelui american Joe Biden, la o zi după încheierea programată a exercițiilor pe care le-a efectuat Beijingul pentru a protesta față de vizita efectuată săptămâna trecută pe insulă de președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, relatează Reuters.

Armata chineză a anunțat că va efectua exerciții ce se vor concentra pe operațiuni anti-submarin și de asalt maritim, confirmând temerile unor analiști de securitate și diplomați, care erau îngrijorați că Beijingul va continua să mențină presiunea pe apărarea taiwaneză.

Anunțul a fost condamnat de Ministerul taiwanez al afacerilor externe, care susține că Beijingul, care revendică insula, creează crize în mod deliberat și că ar trebui să oprească acțiunile militare.

„În fața intimidării militare create de China, Taiwanul nu se va teme și nu va da în spate, și se va mișca ferm pentru a-și apăra suveranitatea, securitatea națională și modul de viață liber și democratic”, a declarat Ministerul taiwanez de externe.

Joe Biden, „îngrijorat” în contextul anunțului făcut de China

În primele declarații publice pe acest subiect după vizita lui Nancy Pelosi, președintele SUA a afirmat că nu este îngrijorat de Taiwan, ci este preocupat de acțiunile Chinei în regiune.

„Sunt îngrijorat că se mișcă pe cât de mult o fac. Însă nu cred că vor face mai mult decât acum”, spune Joe Biden.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a condamnat la rândul său exercițiile militare chineze.

„Le-am condamnat încă de când au început escaladarea. Sunt provocatoare, iresponsabile și sporesc riscul unei erori de calcul. La asta se referea el – președintele”, a explicat Karine Jean-Pierre.

Vizita lui Pelosi în Taiwan a înfuriat China, care a răspuns cu teste de lansări de rachete balistice pe deasupra insulei, o premieră, și care a tăiat anumit linii de dialog cu SUA.

Durata și locația precisă a celor mai recente exerciții militare sunt deocamdată necunoscute, însă Taiwanul a relaxat deja restricțiile de zbor în apropiere de cele șase zone din apropierea insulei în care se desfășuraseră exercițiile chineze.

Urmăriți B1TV.ro și pe