Joe Biden întâmpinat cu proteste în timpul vizitei în Palestina

Joe Biden întâmpinat cu proteste în timpul vizitei în Palestina
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dominick Sokotoff.

Președintele american a promis un ajutor de 300 de milioane de dolari, în contextul furiei din Betleem și Ierusalimul de Est, arată The Guardian.

Palestinienii consideră că SUA nu își dau silința suficient ca să dezamorseze conflictul din regiune

Joe Biden a fost întâmpinat de grupuri de protestatari și panouri care denunțau ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene drept apartheid în timpul scurtelor sale vizite în Ierusalimul de Est și Betleem.

Președintele a vizitat vineri dimineață spitalul Augusta Victoria din Ierusalimul de Est, unde a promis 300 de milioane de dolari pentru asistență pentru palestinieni, înainte de a se deplasa într-un convoi spre Betleem pentru a se întâlni cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și a vizita Biserica Nașterii.

Biden se întoarce în Israel, iar vineri după-amiază Air Force One va efectua un prim zbor direct de la Tel Aviv către Arabia Saudită, unde obiectivul președintelui este de a convinge producătorii de hidrocarburi din Golf să crească oferta pentru a calma piețele globale de petrol, zguduite de războiul din Ucraina, precum și de a consolida legăturile politice incipiente ale Israelului cu națiunile arabe, care au un dușman comun în Iran.

Biden a promis că SUA îi va da Palestinei 300 de milioane de dolari

O treime din finanțarea anunțată va avea nevoie de aprobarea Congresului, în timp ce restul de 200 de milioane de dolari vor merge către agenția ONU pentru refugiații palestinieni și alte programe.

Cu toate acestea, promisiunile bănești nu au calmat scepticismul palestinienilor care consideră că SUA le ignoră problemele: Biden a declarat săptămâna aceasta că nu crede că pacea este posibilă „pe termen scurt”.

De asemenea, el nu și-a îndeplinit nici promisiunea de a redeschide o misiune americană în Ierusalimul de Est închisă de Donald Trump, care a încălcat decenii de convenții diplomatice prin recunoașterea orașului divizat drept capitală a Israelului.

Deși președintele a reafirmat sprijinul SUA pentru o soluție pentru cele două state aflate în conflict, în timpul călătoriei sale de trei zile în Israel și în teritorii, vizita s-a axat în mare parte pe amenințarea pe care o reprezintă pentru Israel și noii săi aliați arabi capacitățile militare în creștere ale Iranului.

Urmăriți B1TV.ro și pe