Kievul consideră „nul” decretul prin care ucrainenii din Herson primesc paşapoarte ruseşti: „Este o încălcare flagrantă a suveranităţii”

Kievul consideră „nul” decretul prin care ucrainenii din Herson primesc paşapoarte ruseşti: „Este o încălcare flagrantă a suveranităţii”
Kievul consideră „nul” decretul prin care ucrainenii din Herson primesc paşapoarte ruseşti: „Este o încălcare flagrantă a suveranităţii”. Sursa: Hepta/ DPA Images / Jane Barlow

Ministerul ucrainean de Externe a denunțat emiterea unor pașapoarte rusești ucrainenilor din regiunile Zaporijia și Herson din sudul Ucrainei, prin intermediul unui decret prezidențial publicat miercuri.

„Eliberarea forţată a unor paşapoarte ucrainenilor la Herson şi Zaporijjea este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, denunţă într-un comunicat ministerul.

Ucraina denunță emiterea de pașapoarte rusești ucrainenilor

Diplomația ucraineană a subliniat că Moscova urmărește „confiscarea unor teritorii ucrainene în vederea ocupării şi intergării lor în domeniul juridic, politic şi economic rus”.

Ministerul ucrainean de Externe denunţă faptul că această măsură „deschide calea coerciţiei locuitorilor teritoriilor temporar ocupate de către armata rusă să dobândească naţionalitatea rusă”, potrivit news.ro.

Totodată, decretul reprezintă o „încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei” şi a „normelor şi principiilor dreptului internaţional”, ministerul subliniind că acesta este „nul” din punct de vedere juriridc.

Moscova le face paşapoarte ruseşti ucrainenilor din regiunea Herson

Regiunea Herson a fost cucerită în întregime de armata rusă, în timp ce regiunea Zaporijia este parțial controlată de Moscova. Noile autorități ale celor două regiuni, desemnate de Kremlin, și-au exprimat deja dorința de a fi integrate în Rusia.

Decretul prezidențial în cauză se aplică, din 2019, și locuitorilor din teritoriile separatiste Lugansk și Donețk, ale căror armate respective participă alături de Moscova la lupta împotriva Ucrainei.

Câteva sute de mii de locuitori ai acestor teritorii separatiste au primit deja pașapoarte rusești. Luni, autoritățile pro-ruse din Herson au anunțat introducerea în regiune a monedei naționale ruse, rubla, alături de grivna ucraineană.

Un oficial regional numit de Moscova, Kirill Stremoussov, a spus că speră că regiunea va trece în întregime la ruble până la sfârșitul anului.

Urmăriți B1TV.ro și pe