Klaus Iohannis, discuție cu omologul turc Recep Erdogan despre relațiile bilaterale și războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Klaus Iohannis, discuție cu omologul turc Recep Erdogan despre relațiile bilaterale și războiul declanșat de Rusia în Ucraina
Klaus Iohannis a discutat cu Recep Tayyip Erdogan, în marja summitului NATO de la Madrid. Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întrevedere cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, în marja summitului NATO de la Madrid. Ei au discutat despre relațiile politice și economice dintre cele două state, precum și despre intensificarea cooperării în domeniul energiei. De asemenea, ei au vorbit despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și despre tranzitul cerealelor ucrainene.

Discuții Iohannis – Erdogan

În cadrul întrevederii, Iohannis a subliniat nivelul foarte bun al relației de Parteneriat Strategic dintre România și Turcia, iar Erdogan faptul că cele două țări au o relație foarte puternică. De asemenea, ei au salutat nivelul în creștere al relațiilor economice, precum și reuniunea recentă a Comisiei mixte economice.

Cei doi au discutat și despre dinamica în creștere a relațiilor politice, reconfirmând dorința comună de a organiza anul acesta reuniunea Trilaterală la nivel de Președinți România-Polonia-Turcia.

În plus, ei au convenit intensificarea cooperării în domeniul energiei, mai ales în actualul context.

„Președintele Turciei a mulțumit pentru sprijinul acordat de România în gestionarea incendiilor de vegetație care au afectat Turcia în cursul anului trecut”, se mai arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis și Erdogan au vorbit despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Cei doi șefi de stat au discutat și despre perspectivele de evoluție ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina, context în care Iohannis „a împărtășit evaluarea părții române, inclusiv în urma vizitei efectuate la data de 16 iunie la Kiev, iar Președintele Turciei a informat cu privire la rezultatele demersurilor de mediere pe care le întreprinde”.

Iohannis și Erdogan au vorbit și despre tranzitul cerealelor din Ucraina, Klaus Iohannis prezentând eforturile României pentru a crește capacitatea de tranzit pe teritoriul ei.

Urmăriți B1TV.ro și pe