Kremlinul, acuzat de epurări etnice în teritoriile ocupate anterior: mobilizări totale în zonele sărace de la marginea Federației și doar ocazionale în Moscova sau alte orașe rusești

Kremlinul, acuzat de epurări etnice în teritoriile ocupate anterior:  mobilizări totale în zonele sărace de la marginea Federației și doar ocazionale în Moscova sau alte orașe rusești
Protestatari reținuți la protestele anti-război (FOTO: Hepta- Sputnik / Evgeny Odinokov)

O înregistrare distribuită de cercetătorul Kamil Galeev, de la Wilson Center, referitoare la o coloană lungă de bărbați ce urmează să urce la bordul unui avion militar, ilustrează o temă mai demult discutată care alimentează temerile referitoare la scopurile ascunse ale politicii Kremlinului, faptul că războiul recent cu Ucraina oferă Moscovei pretextul de a epura anumite teritorii ocupate de ruși în istoria recentă.

Mobilizare totală în rândul etnicilor musulmani sau budiști

Astfel, mobilizarea ordonată de Vladimir Putin în urmă cu două zile arată asimetric, conform hotnews.ro: ea este totală în unele regiuni izolate, în special în zonele populate de minorități etnice, și parțială în orașele mari, mai ales Moscova și Sankt Petersburg.

Galeev, jurnalist născut în Rusia dar stabilit în Statele Unite, afirmă că, deși deocamdată nu există suficiente date concrete, modul în care este implementată mobilizarea parțială ar putea avea elemente de „purificare etnică”. Metodă nu este nouă în istoria Rusiei și a fost folosită anterior și de Stalin în timpul invaziei Armatei Roșii.

Cercetătorul de la Wilson Center a avertizat anterior asupra acestui scenariu cumplit, amintind că unul dintre motivele pentru care Vladimir Putin nu este îngrijorat de pierderile grele din Ucraina este cauzat de faptul că majoritatea victimelor sunt înregistrate în rândul recruților din zonele cele mai sărace dominate de Rusia: bureați, daghestanezi, tuvani, kazahi, români transnistreni sau alte minorități.

Numărul mare de morți din rând etniilor ocupației sovietice permite modificare structurii etnice a Federației

Conform intelectualului rus, numărul copleșitor de morți din rândul etniilor amintite permite Kremlinului să modifice structura etnică a Rusiei. „Cu alte cuvinte, mobilizarea pare să afecteze disproporționat Orientul Îndepărtat Rus”, afirmă acesta.

Galeev exemplifică din lista regiunilor supuse mobilizării totale: Bureatia, Sahalin, Magadanul și alte regiuni locuite de popoare ocupate de ruși anterior.

Putin obligă minoritățile etnice în Ucraina să lupte în prima linie a Kremlinului

Conform unor acuzații făcute încă de la începutul războiului din Ucraina, Kremlinul evită să ia tineri din familiile privilegiate ale marilor orașe rusești pentru a nu provoca proteste și disensiuni însă trimite pe front un număr semnificativ de oameni oameni din Caucaz și alte provincii îndepărtate.

Maria Viușkova, specialistă în calcul cuantic la Centrul de Cercetare Computațională Notre Dame din Silicon Valley, este expatriată din Rusia în 2010.

Femeia, citată de Mediafax, provine din Buriația și atrăgea atenția, încă din această vară, că acest mecanism de epurare se axează pe faptul că nimeni nu cunoaște soarta anumitor minorități aflate încă sub dominația rusească.

Datele de la începutul războiului: buriații, primii trimiși la război

Aceștia reprezintă doar 0,3% din populație, însă, în primele trei săptămâni ale războiului, aceștia au fost 4,5% din carnea de tun a Rusiei. Specialista amintită susține că doar după pozele din cimitire au putut fi identificate cel puțin 4.000 de decese dar numărul acestora poate fi mult mai mare întrucât autoritățile nu publică cifrele reale ale tragediilor.

O rețea clandestină care încearcă să calculeze numărul celor căzuți exemplifica în martie, la Tuva, s-au înregistrat de șase ori mai multe decese, într-o zonă cu populație de 60 ori mai mică în timp ce la Moscova, în aceeași perioadă, au murit doar opt persoane, conform sursei amintite.

Musulmanii și budiștii, preferați de Kremlin în prima linie

Guvernul rusesc susținea la sfârșitul lunii martie despre 1.351 de decese dintre care, cea mai mare parte sunt musulmani din Osetia de Nord, Daghestan sau budiști tibetani de la granițele cu Mongolia după cum titra Mediafax. la mijlocul anului.

O mare perte dintre cei trimiși să moară pentru ambițiile lui Putin provin și din zonele extrem de sărace de la granițele cu China sau Coreea de Nord: ziarele locale și rețele sociale din Daghestan sunt pline de imagini care arată familii îndoliate.

Viușkova: minoritățile sunt trimise intenționat să moară, în stil stalinist

Viușkova opina că minoritățile sunt trimise să moară premeditat, „din dispreț, din proiectul unei epurări în stilul lui Stalin. Putin are grijă să păstreze familiile de la Moscova și Sankt Petersburg, pentru că se teme de proteste în marile orașe. Dacă mor niște buriați în suburbii, cine să observe?” .

„Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi (…) educativă.”, a adăugat Pavel Luzin, un comentator al site-ului de informații online  Riddle Russia, citat de agenția citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică