Letonia renunță la gazul rusesc: „Este o decizie istorică, care va consolida securitatea energetică”

Letonia renunță la gazul rusesc: Este o decizie istorică, care va consolida securitatea energetică
Foto: Pixabay.

Ministrul leton al Economiei, Janis Vitenbergs, susține că guvernul a fost de acord să înceteze utilizarea gazului natural rusesc de la 1 ianuarie 2023.

Decizie istorică pentru Letonia

Potrivit lui Vitenbergs, aceasta este o decizie istorică care va consolida securitatea energetică a Letoniei. Amendamente la lege, care prevăd renunțarea la gazele naturale rusești, vor fi înaintate parlamentului, notează err.

„Primul pas al Letoniei este să convină cu Finlanda și Estonia că Letonia va putea primi gaz suplimentar de la terminalul din Paldiski până când își va construi propriul terminal de gaze”, a spus Vitenbergs.

Guvernul leton a decis recent să creeze o rezervă de gaz natural lichefiat la depozitul de gaze din Incukalns, transmite LSM.

Diplomații ruși, trimiși acasă de autoritățile Letoniei

Autoritățile din Letonia și Estonia au dispus închiderea a câte două consulate rusești și au transmis personalului în cauză să părăsească țara, conform precizărilor transmise marți de Ministerele de externe de la Riga și Tallinn, ca parte din măsurile luate în replică la războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Letonia și Estonia închid în total patru consulate rusești și expulzează personalul în cauză
„Decizia a fost luată în solidaritate cu Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii militare neprovocate și nejustificate și a războiului declanșate de Rusia”, spune Ministerul leton al afacerilor externe.

Consulatele din orașele letone Daugavpil și Liepaja și cele din orașele estoniene Taru și Narva vor trebui să se închidă până la finalul lui aprilie. Personalul va trebui și el să plece din cele două țări până la acel moment, au mai precizat autoritățile de la Vilnius și Tallinn.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:38 - Soldații din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt