Libia: 48 de morți și 150 de răniți în atacurile aeriene ale coaliției internaționale

Libia: 48 de morți și 150 de răniți în atacurile aeriene ale coaliției internaționale
Cel puțin 48 de persoane și-au pierdut viața și alte 150 au fost rănite, în timpul raidurilor aeriene și atacurilor cu rachete lansate sâmbătă de coaliția înternațională în mai multe regiuni ale Libiei,...

Cel puțin 48 de persoane și-au pierdut viața și alte 150 au fost rănite, în timpul raidurilor aeriene și atacurilor cu rachete lansate sâmbătă de coaliția înternațională în mai multe regiuni ale Libiei, informeză Reuters.

Potrivit site-ului CBS News, citat de Reuters, trei avioane de bombardament stealth B-2 ale Statelor Unite au lansat 40 de rachete „deasupra unui aerodrom libian”, care însă nu a fost însă identificat. Un purtător de cuvânt al Pentagonului  a declarat că nu deţine nicio informaţie despre un asemenea atac.

Forțele militare franceze, americane și britanice au atacat mai multe obiective din Libia, iar surse libiene au declarat că printre ținte s-au aflat și obiective civile, atacurile soldându-se cu victime în rândul civililor.

Avioanele franceze au distrus mai multe tancuri şi vehicule blindate ale forţelor libiene în regiunea Benghazi, în timp ce Statele Unite şi Marea Britanie au trimis o serie de submarine şi nave de război în zonă, care au lansat 110 rachete Tomahawk în regiunile de lângă Tripoli şi Misrata.

Vezi aici declarațiile lui Sarkozy despre intervenția în Libia

Forţele americane au colaborat cu Marea Britanie, Franţa, Canada şi Italia în operaţiunea numită „Odyssey Dawn”.

Duminică dimineața, un raid aerian a determinat activarea sistemelor de apărare antiaeriană la Tripoli.

Muammar Gaddafi, către populație: Înarmați-vă pentru a apăra independenţa Libiei

Liderul libian Muammar Gaddafi a calificat această intervenţie drept o „agresiune colonialistă, de cruciadă”, îndemnând cetăţenii să se înarmeze pentru revoluţie.

„A devenit o necesitate să deschidem depozitele şi să înarmăm populaţia cu orice fel de tip de armă pentru a apăra independenţa , unitatea şi onoarea Libiei”, a declarat Gaddafi într-un mesaj transmis pe postul naţional de televiziune, la căteva ore după începerea atacurilor aeriene.

Gaddafi vorbeşte poporului libian

China şi Rusia, care au refuzat intervenţia în Libia în cadrul Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută, şi-au arătat regretul pentru acţiunea militară. Ministrul Afacerilor Externe din China a declarat că speră ca acest conflict să nu producă şi mai multe victime în rândul civililor.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)