Libia: Cinci rebeli ucişi în atacurile aeriene ale NATO

Libia: Cinci rebeli ucişi în atacurile aeriene ale NATO
Rebelii care luptă împotriva lui Muammar Gaddafi spun că cinci dintre oamenii lor au fost omorâţi de forţele NATO, care au bombardat un o coloană de tancuri ale lor, în apropiere de mult disputatul port Brega,...

Rebelii care luptă împotriva lui Muammar Gaddafi spun că cinci dintre oamenii lor au fost omorâţi de forţele NATO, care au bombardat un o coloană de tancuri ale lor, în apropiere de mult disputatul port Brega, din estul Libiei, scrie Reuters.

Rebeli răniţi erau aduşi la spitalul din Ajdabiyah, colegii lor spunând că tancurile şi camioanele lor au fost  bombardate, joi, de un atac aerian al NATO.

Reprezentanţii NATO spun că au început investigaţiile, precizând că situaţia este „neclară şi schimbătoare”.

În lupta pentru portul Brega, singurul front activ, se desfăşoară de o săptămână, unde zilnic situaţia este schimbătoare, cu avansări şi retrageri ale ambelor părţi implicate în conflict.

„NATO ne-a bombardat. Noi eram lângă maşinile noastre, lângă Brega”, a spus un rebel rănit, Younes Jumaa, pe patul de spital.

Cadrele medicale au confirmat faptul că cel puţin cinci rebeli au murit.

„Cei de la NATO sunt mincinoşi. Se aliază cu Gaddafi”, a spus un alt rebel, Salem Mislat.

Un conducător al rebelilor a declarat că acest atac a părut a fi „un foc prietenos” şi a precizat că nu a cauzat nicio tensiune cu NATO, deşi rebelii au cerut o explicaţie.

Rebelii s-au ales cu 20 de tancuri avariate, cu care avansau de-a lungul coastei de deşert, care împarte Ajdabiyah de Brega, atunci când au fost atacaţi.

Este a doua oară într-o săptămână când rebelii dau vina pe NATO pentru bombardări din greşeală asupra camarazilor lor. 13 rebeli au fost ucişi, sâmbătă, într-un atac aerian, nu departe de locul în care s-a petrecut cel de-al doilea bombardament.