Locuitorii din Roma au părăsit oraşul de teama unui cutremur devastator în 11 mai

Locuitorii din Roma au părăsit oraşul de teama unui cutremur devastator în 11 mai

Dacă Roma va fi considerată neobişnuit de liniştită, miercuri, va fi probabil pentru că mii de localnici au părăsit oraşul de teama unui cutremur devastator, care a fost prezis de un seismolog, pentru data de 11 mai, relatează Reuters.

Timp de luni de zile, site-urile italiene, blogurile şi reţelele de socializare au dezbătut alarma dată de Raffaele Bendandi, care pretindea că a prevăzut numeroase cutremure şi a prezis “unul mare” în Roma, pe 11 mai.

Postul naţional de televiziune RAI a difuzat programe menite să calmeze panica tot mai mare a italienilor. Agenţia de protejare a civililor a publicat o declaraţie prin care reitera viziunea ştiinţifică oficială, conform căreia cutremurele nu pot fi prezise.

În ciuda încercărilor autorităţilor de a linişti populaţia Romei, mulţi dintre localnici nu ţin cont de sfaturi şi îşi urmează instinctul.

“Îi voi spune şefului meu că am programare la medic şi îmi voi lua o zi liberă. Dacă va fi să mor, vreau să mor alături de soţia şi copiii mei, şi foarte mulţi oameni vor proceda la fel ca mine”, a spus barmanul Fabio Mengarelli.

“Nu ştiu dacă într-adevăr cred în această prezicere, dar dacă te uiţi pe internet şi vezi întreaga poveste şi teoriile contradictorii, ajungi să devii nervos”, a spus Tania Cotorobai, care va părăsi ţara pentru o zi.

Amintirile cutremurului din 2009, din L’Aquila, sunt încă vii în memoria italienilor. Atunci au murit 300 de persoane iar cutremurul a fost resimţit şi în Roma. La acea dată, omul de ştiinţă Giampaolo Giuliani a avertizat populaţie cu câteva zile înainte, dar autorităţile au spus că bărbatul se înşela cu privire la locaţia exactă a seismului.

Raffaele Bendandi, care a murit în 1979 la vârsta de 86 de ani, considera că seismele sunt rezultatul unor mişcări combinate ale planetei, Lunii şi a Soarelui, ele putând fi prezise cu precizie.

În 1923, seismologul a prezis un cutremur care a lovit zona centrală a Adriaticii, în regiunea Le March, pe 2 ianuarie 1924. El a greşit data cu două zile, dar principalul ziar italian Corierre della Sera, i-a acordat o prima pagină într-un articol intitulat “Omul care prezice cutremure”.

Paola Lagorio, preşedinta unei asociaţii dedicate lui Bendandi, care deţine toate manuscrisele, a declarat că nu există nicio referinţă despre un cutremur din jurul Romei, în anul 2011.

Tags:
Ultima oră
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL