Luptătorii ucraineni din Azovstal vor fi judecați în regiunea separatistă Donețk

Luptătorii ucraineni din Azovstal vor fi judecați în regiunea separatistă Donețk
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Liderul autoproclamat din așa-zisa republică populară Donețk a anunțat, luni, că luptătorii ucraineni din combinatul Azovstal care s-au predat se vor confrunta cu un proces în regiunea separatistă din estul Ucrainei, transmite agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Luptătorii ucraineni din Azovstal vor fi judecați în Donețk, regiune separatistă din estul Ucrainei

„Prizonierii din Azovstal sunt deținuți pe teritoriul Republicii Populare Donețk. Organizarea unui tribunal internațional pe teritoriul republicii este de asemenea plănuită”, a spus Denis Pușilin, citat de Interfax.

Combinatul Azovstal a fost săptămâni întregi ultima redută a trupelor ucrainene care au apărat Mariupol, oraș-port de la Marea Azov. Federația Rusă a anunțat pe 20 mai că „a eliberat complet” oțelăria.

Fondatorul batalionului Azov, Andrii Bilețki, a vorbit despre perioada de rezistență și susține că au existat mai multe tentative de succes pentru a le transfera trupelor din Azovstal hrană, medicamente, armament, muniție și alte forme de sprijin.

„Este clar că inamicul se dezvoltă, observă, înțelege că pătrund elicoptere în Mariupol. În aceste încercări, e de subliniat întâi eroismul și profesionalismul maxim ale piloților ucraineni. Nici măcar în «aterizările black hawk» nu și-au permis vreodată americanii să intre cu peste 100 de kilometri în profunzimea unui sistem de apărare antiaeriană în timp ce cerul este patrulat de avioanele de vânătoare ale inamicului. Nu au mai existat operațiuni de acest gen niciodată în istoria umanității”, a povestit Bilețki, citat de Ukrainetoday.org.

Urmăriți B1TV.ro și pe