Rusia susține că „a eliberat complet” combinatul Azovstal, simbolul rezistenței ucrainene din Mariupol

Rusia susține că „a eliberat complet” combinatul Azovstal, simbolul rezistenței ucrainene din Mariupol
Combinatul Azovstal din Mariupol, Ucraina. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat vineri că forța rusă de invazie ar fi preluat controlul integral asupra combinatului Azovstal, ultima redută a luptătorilor ucraineni care au apărat orașul Mariupol, transmite Evening Standard.

Rusia susține că „a eliberat complet” combinatul Azovstal din Mariupol

Dacă este adevărat, anunțul Moscovei marchează deznodământul unui asediu care a durat aproape trei luni de zile și care a transformat orașul de la Marea Azov într-o ruină, existând temerea că ar fi murit peste 20.000 de persoane.

Serghei Șoigu i-a raportat vineri președintelui rus Vladimir Putin că uriașul complex din Mariupol a fost „eliberat complet” de luptători ucraineni, potrivit Associated Press.

Ucraina nu a confirmat deocamdată anunțul Moscovei.

Ministerul rus al apărării susține că ultimul grup din regimentul Azov, grup alcătuit din 531 de persoane, a cedat.

Orașul Mariupol și combinatul Azovstal au devenit un simbol al rezistenței ucrainene și a capacității sale de se opune unei forțe cu efective mult mai numeroase.

Denis Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, a anunțat vineri că luptătorii ucraineni din Mariupol au primit ordin „să înceteze apărarea orașului”, o dispoziție menită „să salveze viețile și sănătatea militarilor din garnizoană”.

Serghei Șoigu susține că în ultimele zile s-ar fi predat peste 1.900 de luptători ucraineni.

Federația Rusă a început deja să își retragă trupele din marja combinatului, însă o analiză realizată de Ministerul britanic al apărării spune despre comandanții ruși că sunt sub presiune să trimită rapid forțele în alte zone din regiunea Donbas, acolo unde Moscova a intensificat ofensiva.

„Asta înseamnă că Rusia probabil își va redistribui forțele rapid, fără o pregătirea adecvată, ceea ce riscă o uzură suplimentară a forței”, a explicat Londra.

Urmăriți B1TV.ro și pe