Mai mulți jurnaliști ruși care manifestau în sprijinul unui fost coleg au fost arestați. Ivan Safronov e acuzat de trădare și riscă 20 de ani de închisoare

Mai mulți jurnaliști ruși care manifestau în sprijinul unui fost coleg au fost arestați. Ivan Safronov e acuzat de trădare și riscă 20 de ani de închisoare
Foto: Hepta - Vladimir Astapkovich

Mai mulți jurnaliști ruși care participau, luni, la o manifestație pentru susţinerea fostului lor coleg Ivan Safronov, consilier la agenţia spaţială Roskosmos, au fost ridicați de polițiști și duși la arestul provizoriu Lefortovo din Moscova, unde este închis și Safronov. Acesta este acuzat de trădare și riscă până la 20 de ani de închisoare. Organizația neguvernamentală OVD-info susține că au fost arestați jurnaliști de la mai multe organizaţii de presă ruse, dar și un membru al sindicatului jurnaliștilor.

Jurnaliști ruși, arestați la o manifestație în sprijinul lui Ivan Safronov

Luni, mai mulți jurnaliști au participat în Moscova la o manifestație în sprjinul lui Ivan Safronov, fostul lor coleg, consilier la agenţia spaţială Roskosmos acuzat acum de trădare. Ei s-au strâns cu afișe și tricouri în faţa arestului provizoriu Lefortovo pentru a cere eliberarea lui Safronov.

Un jurnalist al agenției a susținut că a văzut cel puțin patru arestări. OVD-info, o organizație neguvernamentală, susține că au fost arestați jurnaliști de la mai multe instituții de presă ruse, inclusiv de la publicația economică Kommersant, dar și un membru al sindicatului jurnaliștilor.

Aceste manifestații sunt singurele forme de protest pentru care în Rusia nu e necesară autorizarea prealabilă, precizează AFP.

Acuzat de trădare, fostul jurnalist rus Ivan Safronov riscă 20 de ani de închisoare

Ivan Safronov era considerat unul din cei mai buni jurnalişti ruşi în domeniul militar în perioada cât a lucrat la două ziare. La începutul acestei luni, el a fost arestat sub acuzația că a transmis secrete de stat unor servicii de informații străine. El riscă să fie condamnat chiar și la 20 de ani de închisoare.

Jurnaliștii, însă, consideră că totul e o răzbunare, deoarece Safronov a scris mai multe articole din care armata rusă nu ieșea deloc bine.

„Nu cred nici o clipă acuzaţiile la adresa lui şi cred că e vorba de o răzbunare pentru activitatea lui jurnalistică”, a declarat jurnalistul Gleb Cerkassov, pentru AFP.

„Cu tot mai puţine mass-media independente este greu să găseşti de lucru într-un loc unde să nu fii cenzurat”, a afirmat, la rândul său, Tatiana Felghenhauer, de la postul de radio Echo din Moscova.

Safronov a fost nevoit să demisioneze de la Kommersant, iar din mai 2020 era consilier al directorului Roskosmos, Dmitri Rogozin.

Menifestații și în sprijinul lui Serghei Furgal, guvernatorul regiunii Habarovsk, acuzat de uciderea mai multor oameni de afaceri

Sâmbătă, zeci de mii de oameni au protestat în orașul rus Khabarovsk, în sprijinul guvernatorului regional Serghei Furgal, arestat sub acuzația de omor.

Anchetatorii îl acuză pe Furgal de uciderea unui număr nespecificat de oameni de afaceri. El s-a arătat surprins de acţiunea anchetatorilor şi a susţinut că nu are nicio legătură cu crimele care i se impută.

O petiţie în susţinerea guvernatorului a fost semnată de peste 12.600 de locuitori ai regiunii Habarovsk.

Protestul a fost „cel mai mare din istoria Khabarovsk”, mai ales că a blocat traficul în orașul cu peste 600.000 de locuitori, a notat site-ul local de știri DVHab.ru.