Maia Sandu: „În regiunea transnistreană, s-ar putea face mobilizări în rândurile grupului GOTR”

Maia Sandu: În regiunea transnistreană, s-ar putea face mobilizări în rândurile grupului GOTR
Foto: Hepta/Abaca Press / ABACA.

Maia Sandu nu exclude că s-ar putea face mobilizări în regiunea transnistreană și anume în rândurile Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR), un grup militar al forțelor armate ruse, situat în stânga Nistrului. Totuși, la moment, nu există informații care ar confirma acest fapt, notează tv8.

Moldovenii riscă pedeapsa cu închisoare

Potrivit acesteia, se discută despre înăsprirea pedepselor pentru cei care se vor înrola de partea Rusiei. Totodată, șefa statului a afirmat că în contextul ultimelor evenimente, mai mulți cetățeni ruși ar putea veni în Republica Moldova, dar „e devreme să judecăm”.

„La modul practic, în regiunea transnistreană se poate face mobilizarea în rândurile acestui grup operativ GODR, care este prezent ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și această mobilizare trebuie să fie sancționată. Ministerul Justiției, împreună cu alte instituții, vor veni cu propuneri cum să înăsprim pedepsele pentru cei care se vor înrola de partea agresorului”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Pentru moment, nu avem informații că s-ar fi început procesul de mobilizare pentru a crește numărul acestui grup militar al Federației Ruse de pe teritoriul regiunii din stânga Nistrului”, a subliniat președinta.

Creșterea cetățenilor ruși în Republica Moldova

Potrivit șefei statului, în perioada următoare, ne-am putea aștepta la creșterea cetățenilor ruși în Republica Moldova, dar „e devreme să facem estimări”.

„Este adevărat, dar este devreme să judecăm, pentru că nu este atât de ușor să ajungi în Republica Moldova. Avem un zbor de la Erevan la Chișinău și acolo, o treime din cei care au venit recent au fost cetățeni ai Federației Ruse și avem un număr mai mare de cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin și cetățenia Federației Ruse, care vin terestru, cu autocarele, prin țările europene. E devreme să facem niște estimări”, a spus Sandu.

Aceasta a precizat că la frontieră, se fac verificări mai stricte. Astfel, cei care ar prezenta un risc pentru stabilitatea Republicii Moldova, nu vor pute intra în țară.

„Instituțiile la frontieră au responsabilitatea de a analiza cine vine, dacă acești oameni au intenții bune sau dacă ar putea prezenta un risc pentru stabilitatea țării noastre și evident, cei care sunt considerați un risc, nu sunt admiși în țară”, a punctat președinta.

Urmăriți B1TV.ro și pe