Manevre militare comune ale SUA și Coreei de Sud, în replică la lansarea unei rachete nord-coreene

Manevre militare comune ale SUA și Coreei de Sud, în replică la lansarea unei rachete nord-coreene
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și omologul său din Coreea de Sud, Yoon Suk-yeol, au avut un summit la Seul în mai 2022. Foto: Hepta.ro / DPA Images

Avioane ale forțelor  aeriene sud-coreene şi americane au efectuat un exerciţiu cu lovituri de precizie pe insula nelocuită Jikdo din vestul Peninsulei Coreene, conform unui comunicat al armatei sud-coreeană.

Manevrele celor două state s-au desfășurat în replică la recentul test cu rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM) realizat de  Coreea de Nord; acestea au venit la doar câteva ore după ce armata statului comunist a executat un tir cu rachetă balistică cu rază intermediară pe deasupra arhipelagului japonez.

Tensiuni în Marea Galbenă

Conform estimărilor, racheta regimului totalitar a ajuns la o distanţă de 4.500 km, cea mai mare parcursă vreodată de o rachetă nord-coreeană, a indicat ministrul apărării al Japoniei, Yasukazu Hamanda.

,,Cu participarea a patru aparate F-15K ale aviaţiei sud-coreene şi patru avioane de vânătoare F-16 ale forţelor aeriene americane, F-15K ale Coreei de Sud au lansat două bombe (…) asupra unei ţinte virtuale în câmpul de tragere de pe insula Jikdo, în Marea de Vest”, a transmis Statul Major sud-coreean, referindu-se la Marea Galbenă.

oreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, a anunţat marţi, 4 octombrie, armata sud-coreeană. Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în „est”, a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără alte detalii. Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene, informează agerpres.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Japonia le-a cerut marţi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată.

„Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran”, a declarat guvernul nipon într-o alertă emisă la 07.29 (luni, 22.29 GMT) care, potrivit televiziunii naţionale NHK, priveşte două regiuni din nordul ţării.

Phenianul, care deţine arme nucleare, a început în acest an o campanie intensivă de testare a armamentului care a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Seul, Tokyo şi Washington au efectuat pe 30 septembrie exerciţii trilaterale antisubmarin pentru prima dată în ultimii cinci ani, la câteva zile după ce forţele navale americane şi sud-coreene au desfăşurat exerciţii la scară mare în largul Peninsulei Coreene.

Phenianul şi-a intensificat programele de armament interzis

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a fost la Seul pe 29 septembrie şi a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie pentru a evidenţia angajamentul „neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.

Phenianul şi-a intensificat programele de armament interzis în timp ce negocierile sunt de multă vreme în impas, efectuând un număr record de teste de arme în acest an şi revizuindu-şi legislaţia pentru a face „ireversibil” statutul său de putere nucleară.

Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe