Marea Britanie declară stare de urgență după detectarea virusului care cauzează poliomielita

Marea Britanie declară stare de urgență după detectarea virusului care cauzează poliomielita
Sursa foto: Freepik

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au declarat stare de urgență ce au găsit dovezi care sugerează răspândirea locală a poliomielitei în Londra.

Cu toate acestea, autoritățile din domeniul sănătății au sugerat că riscul pentru populație este scăzut, însă i-au îndemnat pe cei care nu sunt imunizați împotriva virusului, în special copiii, să se vaccineze, potrivit New York Times.

Riscul de răspândire este redus

Ultimul caz de infectare cu poliovirus sălbatic în Regatul Unit a fost înregistrat în 1984.

„Majoritatea populației este protejată datorită vaccinării împotriva virusului, însă există unele comunități cu acoperire vaccinală scăzută, iar persoanele pot fi expuse riscului”, a spus dr. Vanessa Saliba, epidemiolog în cadrul Agenției pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie.

„În rare ocazii, poate provoca paralizie la persoanele care nu au schema completă de vaccinare”, a adăugat ea.

Marea Britanie încearcă să identifice focarul

Marea Britanie a trecut de la utilizarea vaccinului împotriva poliomielitei administrat pe cale orală (OPV) la un vaccin antipoliomielită inactivat (IPV), administrat prin injecţie, în 2004. Injecţiile sunt administrate în timpul vaccinărilor de rutină ale NHS la 8, 12 şi 16 săptămâni, ca parte a schemei de vaccin 6 în 1. Rapelurile sunt oferite la vârsta de 3 şi 14 ani.

UKHSA analizează acum mostre de canalizare din zonele locale care alimentează uzina Beckton pentru a determina locul în care se răspândeşte virusul. Dacă aceste teste identifică centrul focarului, echipele de sănătate publică pot oferi vaccinul împotriva poliomielitei celor expuşi riscului.

Urmăriți B1TV.ro și pe