Marin Gherman: În viziunea Moscovei, Lituania, Letonia, R. Moldova și alte state trebuie să devină parte din ”Marea Rusie”. E neoimperialism curat / Ion Tăbîrță: Dacă Lituania nu era în NATO, era atacată direct de Rusia (VIDEO)

Marin Gherman: În viziunea Moscovei, Lituania, Letonia, R. Moldova și alte state trebuie să devină parte din ”Marea Rusie”. E neoimperialism curat / Ion Tăbîrță: Dacă Lituania nu era în NATO, era atacată direct de Rusia (VIDEO)
Soldat, la un antrenament în exclava rusă Kaliningrad. Foto: Hepta - Mikhail Golenkov

Lituania a anunțat că va impune o interdicție asupra mărfurilor care îi tranzitează feroviar teritoriul și merg spre exclava rusă Kaliningrad. Interdicția se aplică bunurilor care se află sub regimul de sancțiuni impuse de Occident Rusiei, ca urmare a războiului declanșat de aceasta în Ucraina.

„Populația voastră va simți durerea provocată de această decizie”, a amenințat apoi Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre principalii aliați ai lui Putin, care a și fost trimis la Kaliningrad.

Ion Tăbîrță, analist politic la Chișinău, a declarat pentru B1 TV că Rusia ar fi atacat până acum Lituania, dacă aceasta nu era membră NATO.

La rândul său, politologul Marin Gherman a explicat faptul că, în viziunea Moscovei, Lituania, Letonia, Republica Moldova și alte state foste membre ale URSS trebuie să devină la un moment dat „părți componente ale Marii Rusii”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Tăbîrță: Dacă Lituania nu era în NATO, Rusia o ataca până acum

„E un pericol care poate escalada, poate declanșa anumite ostilități militare. Recent, acum câteva săptămâni, la o conferință internațională pe subiectul războiului din Ucraina, un expert din Belarus, întrebat cum poate fi Belarus implicat într-un eventual război, a spus că e puțin probabil ca Belarus să fie implicat într-un război împotriva Ucrainei, dar există anumite temeri în interior că Belarus ar putea fi implicat în acest război anume contra Lituaniei, pentru a crea un coridor spre Kaliningrad. Și vedem acum tensionarea situației în jurul acestei regiuni și pe hartă vedem că Belarus e foarte apropiat de regiunea Kaliningrad și ar fi existat acest pericol ca să fie forțat hotarul cu Lituania pentru a crea acest culoar terestru”, a declarat Ion Tăbîrță, pentru B1 TV.

Acesta a precizat că statele baltice erau acum foarte vulnerabile dacă nu erau în NATO. În opinia sa, propaganda rusă va încerca acum mai multe provocări și destabilizări în Lituania.

„La acest moment e greu să ne închipuim că până la urmă Rusia va merge pe scenariul ocupării unor fâșii din teritoriul Lituaniei și asta numai pentru că aceste state sunt în NATO. Dacă Lituania nu era în NATO, teritoriul acestui stat ar fi fost atacat direct”, a mai spus Tăbîrță.

Marin Gherman, despre comportamentul Rusiei: Neoimperialism curat

„Eu compar această situație cu Crimeea. Peninsula Crimeea la fel nu avea nicio legătură cu Rusia, apoi a fost ocupată în 2014. În afară de podul peste Kerci, care nu asigura chiar toate necesitățile Crimeii. Se aseamănă cumva și situația, și amplasarea, și narațiunile care vin din mediul politic și al presei pro-Kremlin privind necesitatea de a salva populația care, chipurile, moare de foame în Crimeea sau Kaliningrad și necesitatea de a avea o conexiune continentală cu acel teritoriu.

În Ucraina, din păcate, scenariul cel mai negativ posibil e – avem deja acest coridor prin Mariupol și știm prin ce victime și ce atrocități au trecut oamenii de acolo

Nu e nimic noi pentru noi, cei care urmărim politica externă a Rusiei, deoarece Lituania, Letonia, Republica Moldova și alte state foste membre ale URSS pot fi, anul acesta sau anul viitor, ținta unor acțiuni destabilizatoare ale Rusiei deoarece aceste state sunt văzute de Rusia ca foarte apropiate și trebuie, la un moment dat, să devină părți componente ale Marii Rusii. E neoimperialism curat”, a explicat și politologul Marin Gherman.

Urmăriți B1TV.ro și pe