Lituania interzice tranzitul feroviar spre Kaliningrad. Moscova amenință: „Situaţia e mai mult decât gravă”

Lituania interzice tranzitul feroviar spre Kaliningrad. Moscova amenință: Situaţia e mai mult decât gravă
Foto: Hepta/Sputnik / Mikhail Metzel.

Autoritățile de la Moscova sunt de părere că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către Kaliningrad este „fără precedent” şi avertizat că va reacţiona, transmite Reuters, citat de agerpres.

Anunțul vine în contextul în care autoritățile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancțiunilor Uniunii Europene.

Dmitrii Peskov, atac dur la adresa autorităților lituaniene

Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată, arată sursa citată.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, susține că decizia  Lituaniei  „încalcă totul”.

„Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă (…) avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, a precizat apropiatul președintelui rus.

Interdicția afectează grav economia regiunii

Guvernatorul Kaliningradului a declarat că interdicţia ar putea afecta până la jumătate din bunurile trimise în regiune, relatează agerpres.

Kaliningradul este o regiune care are graniţe cu Polonia şi Lituania, ambele membre ale NATO şi ale Uniunii Europene. În afară de transportul feroviar, mai dispune de o conductă de gaz din Rusia, care – ca şi calea ferată trece pe teritoriul lituanian.

Urmăriți B1TV.ro și pe