Marina turcă însoțește nava de foraj Abdülhamid Han în estul Mediteranei

Marina turcă însoțește nava de foraj Abdülhamid Han în estul Mediteranei
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

O navă de foraj trimisă de Turcia în estul Mediteranei este escortată de forţele navale turce. Nava Abdülhamid Han va fi însoţită de marină în aer şi pe apă, a informat joi ministerul turc al apărării pe Twitter, postând fotografii în care apărea o navă de război, informează agerpres.

Grecia condamnă acțiunile Turciei

Partenerii NATO, Turcia şi Grecia sunt de mult timp în conflict cu privire la zăcămintele de gaze naturale din Mediterana de Est.

Atena acuză Ankara că explorează ilegal zăcăminte de gaze în largul insulelor greceşti. Guvernul turc respinge acuzaţiile şi consideră că explorarea gazelor este legală. Ankara are un conflict similar şi cu Cipru.

În 2020, disputa a escaladat după ce Turcia şi-a trimis nava de cercetare Oruç Reis în estul Mediteranei în căutarea zăcămintelor de gaze, explorare care a durat luni de zile.

Grecia a condamnat ferm explorarea şi ca reacţie s-a rearmat masiv.

Pentru moment, Abdülhamid Han nu îşi va desfăşura activitatea de explorare în apele disputate. Cu toate acestea, când nava a părăsit portul Mersin, marţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că aceasta se va muta ulterior în alte zone.”Când nava noastră va termina de forat acolo, nu se va opri. Se va trece la alte puţuri”, a spus el, adăugând că Turcia „va lua ceea ce este al nostru”.

Urmăriți B1TV.ro și pe