Mărturie din infern. Povestea unei ucrainence, fostă prizonieră în Olenivka: „Sunt sigură că unii dintre cei ‘uciși’ în explozie erau deja cadavre. A fost un mod convenabil al rușilor de a justifica tortura până la moarte”

Mărturie din infern. Povestea unei ucrainence, fostă prizonieră în Olenivka: „Sunt sigură că unii dintre cei 'uciși' în explozie erau deja cadavre. A fost un mod convenabil al rușilor de a justifica tortura până la moarte”
Imagine de la centrul de detenție de la Olenivka, acolo unde zeci de prizonieri ucraineni, torturați de ruși, au fost uciși într-o explozie. Foto: Hepta - Sputnik / RIA Novosti

Anna Voroșeva, o antreprenoare ucraineancă, prizonieră a rușilor vreme de 100 de zile în centrul de detenție de la Olenivka, a povestit torturile la care erau supuși prizonierii de acolo. Pe 29 iulie, zeci de ucraineni capturați au murit într-o explozie misterioasă și devastatoare care s-a produs acolo. Rușii spus că închisoarea a fost ținta atacurilor ucrainene cu sistemele americane HIMARS, dar imaginile din satelit și analizele independente arată că prizonierii au fost uciși de o bombă detonată din interiorul clădirii. Voroșeva este convinsă că rușii singuri au făcut asta, pentru că au vrut să distrugă dovezile torturilor la care i-au supus pe cei capturați, majoritatea foști soldați ai Azov, batalion considerat terorist de către Moscova.

Mărturie cutremurătoare din lagărul de la Olenivka

Anna Voroșeva (45 de ani) livra provizii umanitare în Mariupol, orașul său natal, care era asediat de ruși. La jumătatea lunii martie, ea a fost reținută la un punct de control condus de așa-zisa Republica Populară Donețk (DNR) pro-rusă din estul Ucrainei. A fost acuzată de terorism și a fost închisă 100 de zile în centrul de detenție de la Olenivka. Ea e acum în Franța, unde se recuperează, și a povesit pentru Observer ce a văzut în centrul de detenție.

Voroșeva a povestit că deținuții erau scoși deseori din celulele lor, bătuți și apoi închiși la loc. Ocupanții puneau muzică, dar țipetele oamenilor torturați tot se auzeau: „Tortura se întâmpla tot timpul. Anchetatorii glumeau și-i întrebau pe deținuți: ”Ce s-a întâmplat cu fața ta?”. Soldatul răspundea: ”Am căzut”, iar ei râdeau”.

„Era o demonstrație de putere. Deținuții știau că li se putea întâmpla orice, că puteau fi uciși oricând cu ușurință”, a mai spus ucraineanca.

Ea a mai afirmat că celulele erau arhipline, așa că dormeau cu rândul, li se dădea terci să mănânce, condițiile erau oribil de mizerabile, toaletele dădeau pe afară și nu aveau niciun mijloc de comunicare cu lumea exterioară. De apă și electricitate nici nu putea fi vorba.

Femeile nu erau torturate, dar abia primeau 50 de grame de pâine la cină și uneori terci: „Era bun pentru porci”. De asemenea, ele nu primeau nici produse igienice.

„A fost greu. Oamenii plângeau și erau îngrijorați pentru copiii și familiile lor”, își amintește Voroșeva.

Prizonierii veneau și plecau în fiecare zi. Cam 2.500 de persoane erau ținute acolo, dar s-a întâmplat să fie chiar și 4.000, a estimat ea.

Pe 17 mai, când circa 2.000 de luptători de la Azov au fost aduși, ceva s-a schimbat, a continuat ea: steagurile rusești au fost ridicate, iar cele ale așa-zisei DNR au fost date jos. La început, gardienii au fost precauți, dar apoi au început să discute deschis despre modul în care aveau de gând să-i tortureze pe noii deținuți.

Personalul lagărului de la Olenivka era spălat pe creier

Femeia a mai spus că personalul de acolo era spălat pe creier de propaganda rusă și-i considera pe ucraineni drept naziști. Unii erau chiar oameni de-ai locului: „Ne învinuiau pe noi că viața lor era groaznică. Erau ca un alcoolic care spune că bea pentru că soția lui nu e bună. Filozofia era ”Totul e oribil pentru noi, așa că totul ar trebui să fie oribil și pentru voi”. Totul este foarte comunist”.

„Ni se spunea des că suntem naziști și teroriști. Una dintre femeile din celula mea era un medic Azovstal și era gravidă. Am întrebat-o dacă pot să-i dau rația mea de mâncare. Mi s-a spus: ”Nu, că-i criminală”. Singura întrebare pe care mi-au pus-o a fost: „Cunoști vreun soldat Azov?””, a mai povestit ucraineanca.

Explozia de la Olenivka, ”opera” rușilor care au vrut să distrugă dovezile terorii

Femeia e convinsă că rușii i-au ucis „cinic și intenționat” pe prizonierii de război ucraineni pentru a acoperi dovezile torturii.

„Vorbim despre răul absolut”, a insistat Anna Voroșeva.

„Rusia nu a vrut ca ei să rămână în viață. Sunt sigură că unii dintre cei ”uciși” în explozie erau deja cadavre. A fost un mod convenabil de a justifica faptul că fuseseră torturați până la moarte”, a explicat ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)