Ministrul austriac de Interne, în centrul unui scandal de plagiat. Și-ar fi copiat lucrarea de diplomă de la absolvirea facultății

Ministrul austriac de Interne, în centrul unui scandal de plagiat. Și-ar fi copiat lucrarea de diplomă de la absolvirea facultății
În imagine: Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, în timpul unei vizite în Austria. El a discutat (neconvingător) cu omologul său austriac, Gerhard Karner, despre aderarea României la Schengen. Foto: Lucian Bode / Facebook

Stefan Weber, alias „vânătorul de plagiate” din Austria, a detectat fragmente de text plagiate în teza de absolvire a lui Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne care a votat împotriva aderării României în Schengen, în cadrul Consiliului JAI.

Gerhard Karner, acuzat de plagiat

Gerhard Karner, neagă aceste acuzații. Gerhard Karner a studiat Administrația Afacerilor la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena în 1995.

A scris o lucrare intitulată „Luarea deciziilor și comportamentul decizional atunci când se aleg cursurile speciale de administrare a afacerilor”.

Weber demonstrează că Karner a copiat textul din opera lui Alfred Kiss, „Informații și decizie de cumpărare”, scrie portalul skandy.co.

O mare parte din aceste fragmente din lucrarea teoretică a lucrării nu aveau referințe la sursă. Weber observă, de asemenea, că o mare parte din imagini sunt, de asemenea, plagiate.

Karner comentează că a folosit practica științifică și cunoștințele sale. El crede că acuzația de plagiat este nefondată.

În trecut, Stefan Weber a acuzat în mod repetat pentru plagiat profesori universitari care ocupau funcții înalte în politică. Acest lucru a dus adesea la demisia lor.

Consilierul provincial pentru afaceri economice, Christian Buchmann, și ministrul Muncii, Christine Aschbacher, au demisionat după ce au fost prinși cu8 lucrări plagiate

Universitățile și instituțiile de învățământ de orice nivel nu acceptă plagiatul. Este considerată o abatere academică gravă. Elevii sunt responsabili pentru acțiunile lor, indiferent de statutul lor în societate.

Scandalul care îl vizează pe Lucian Bode

Astfel, ministrul austriac de Interne se confruntă cu acuzații la fel de grave ca cele aduse omologului său din România.

Într-o anchetă pe PressOne, jurnalista de investigație Emilia Șercan a anunțat că a găsit conținut plagiat în 65 dintre cele 194 de pagini din teza de doctorat a lui Lucian Bode. Altfel spus, potrivit ziaristei, secretarul general al PNL a plagiat cel puțin 18,5% din textul lucrării, nu numai 2,95%, cât susținea Comisia de etică a UBB după o analiză inițială.

Emilia Șercan s-a arătat de părere că proporția conținutului plagiat ar putea fi chiar mai mare.

Urmăriți B1TV.ro și pe