Ministrul Economiei: Preţul gazelor naturale din această iarnă va fi mai mic decât preţul din iarna 2019

Ministrul Economiei: Preţul gazelor naturale din această iarnă va fi mai mic decât preţul din iarna 2019
foto: Pixabay

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, marți, că prețul la gaz din iarna 2020 va fi ”cu certitudine” mai mic decât prețul din iarna 2019.

 

 

Virgil Popescu: Avem o ieftinire a preţului gazelor naturale, ajungând sub preţul Bursei de la Viena

 

 

Gazele naturale s-au ieftinit în România, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care dă asigurări că preţul gazelor din iarna lui 2020 va fi mai mic decât preţul din iarna trecută.

”Aşa cum am promis, la 1 iulie, piaţa de gaze naturale s-a liberalizat. În plus faţă de această liberalizare am schimbat obligaţia de vânzare centralizată pe piaţa cu gaze cu un gas program release. Practic, prin acest program, am legat preţul gazelor din România de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten. Exact cum am şi preconizat, oferta de gaze pe piaţa românească este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor naturale, ajungând un pic sub preţul Bursei de la Viena. Asta înseamnă că piaţa românească devine piaţă funcţională şi de aceea fluxul de gaze este şi de ieşire din România, nu numai de intrare în România. Vestea bună va fi şi pentru consumatorul casnic şi pentru consumatorul industrial, este  că preţul gazului natural în România va fi mai scăzut. Acum, nu putem compara preţul din octombrie, noiembrie, decembrie cu preţul de acum. Dar cu certitudine preţul din iarna lui 2020 va fi mai mic decât preţul din iarna 2019. Asta cu certitudine, pentru că preţul gazului a scăzut şi scăzând avem o referinţă mai joasă”, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, într-o intervenție la Digi 24.

 

 

”Oferta de gaze pe piaţa românească este mai mare decât cererea”

 

 

Întrebat dacă producem suficiente gaze naturale pentru a acoperi cererea de pe piața românească, oficialul a răspuns pozitiv.

”Producţia Romgaz a crescut în ultima perioadă cu 10%, acolo practic a fost o întârire a echipei manageriale şi s-au redeschis sonde, iar Romgaz a reuşit să îşi crească producţia cam cu 10%. Asta înseamnă venituri mai mari pentru companie, venituri mai mari la bugetul de stat, o ofertă de gaz pe piaţa românească mai mare şi implicit toată lumea ar avea de câştigat şi implicit scade şi preţul la gaz. Şi industria românească devine mult mai competititvă”, a explicat ministrul Virgil Popescu.

În ceea ce privește explotarea gazelor naturale din Marea Neagră, ministrul susține că aceasta a rămas o prioritate.

”Trebuiau îndeplinite mai multe condiţii ca aceasta să se întâmple. Abrogarea Ordonanţei 114 a fost făcută, renunţarea la obligaţia de vânzare a 50% din producţie pe piaţa cetralizată a fost realizată şi înlocuită cu acest gas program release, care aduce beneficii prin scăderea preţului gazului. Mai rămâne de modificat Legea Offshore, care nu se poate face decât în Parlament. Nu ne putem asuma ca Guvern să modificăm Legea Offshore şi să fie modificată în Parlament, mai ales că suntem într-un proces electoral şi cred că nu este un moment prielnic”, a mai spus ministrul.