Mircea Geoană, despre conflictul din Ucraina: Intrăm „iminent” în cea de-a doua etapă a acestui război foarte sângeros

Mircea Geoană, despre conflictul din Ucraina: Intrăm iminent în cea de-a doua etapă a acestui război foarte sângeros
Foto: Facebook @ Mircea Geoană

Mircea Geoană trage un semnal de alarmă și spune că va urma o altă etapă a  războiului din Ucraina, iar în ceea ce privește perspectivele privind durata conflictului rămân în continuare necunoscute.

„Ne este și nouă teamă într-un fel, ca oameni, că ceea ce am văzut până acuma nu este decât vârful icebergului și ne este teamă că acest lucru va putea să reprezinte, poate, pata cea mai sângeroasă a acestui război ilogic”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO, despre crimele de civili din Ucraina.

„Dosarul de crime de război pe care Federația Rusă – la nivel politic, dar și militar – le efectuează și le-a efectuat, din păcate, în Ucraina reprezintă o realitate. Există un efort sistematic din partea Ucrainei și a aliaților din NATO, care asistă și ajută Ucraina, pentru a documenta aceste crime de război, pentru a crea un dosar la Curtea Penală Internațională, pentru că această speță nu are cum să rămână nejudecată și nepedepsită”, a declarat Mircea Geoană în cadrul unui interviu.

Altă etapă a războiului: „Din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”

Ca răspuns la întrebarea la ce se așteaptă să se întâmple în Ucraina în următoarele două săptămâni, în condițiile în care se vorbește și despre ziua de 9 Mai, când, de Ziua Victoriei, Rusia va trebui să transmită un rezultat al invaziei, Mircea Geoană a declarat că evaluarea NATO este că reluarea ofensivei de către partea rusă este „iminentă”.

„Avem toate indiciile legate de regruparea forțelor, de completarea pierderilor masive suferite în prima etapă a războiului, problemele de logistică și de pregătire militară indică, toate, că vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, foarte sângeros deja. Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă, diferită ca natură de prima etapă, pe un spațiu mult mai larg de teren, atât în est, în Donbas, cât și în sud, către Crimeea și către Mariupol. Deci, estimarea noastră este că intrăm în a doua etapă, și mai complicată, a acestui război care pare să se prelungească”, a mai adăugat secretarul general-adjunct al NATO.

Există O diferență „deliberată” de abordare a armatei ruse

Oficialul NATO a povestit că există „o diferență deliberată” în ceea ce privește modul în care Rusia se raportează la incursiunea către capitala Ucrainei, fiind considerată ca o invazie temporară și menită să blocheze armata ucraineană în apărarea capitalei, și ceea ce pregătește în sud și est, zonele  pe care Moscova dorește să le păstreze.

„Este complet altceva, din punct de vedere al intensității și sălbăticiei atacului, în zonele pe care rușii vor să le păstreze eventual după acest război, deci o diferență în modul în care se raportează la populație. E o încercare, practic, de a crea o nouă realitate, inclusiv din punct de vedere populațional, deci este, din păcate, o diferență deliberată de abordare, ceea ce ne face să fim extrem, extrem de precauți și de îngrijorați inclusiv față de partea de victime civile, mai ales în Donbas și în sudul Ucrainei”, a spus Mircea Geoană, potrivit Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe