Mircea Geoană: „Realitatea militară este că, după câteva săptămâni în care Federaţia Rusă nu şi-a atins obiectivele de etapă, asistăm la o regândire a planurilor militare”

Mircea Geoană: „Realitatea militară este că, după câteva săptămâni în care Federaţia Rusă nu şi-a atins obiectivele de etapă, asistăm la o regândire a planurilor militare
Mircea Geoană / DPA, Hepta

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, a remarcat joi, 7 aprilie, că NATO continuă să ajute Ucraina cu sprijin militar, dar și cu sprijin umanitar și financiar.

Vladimir Putin este direct responsabil pentru acest război criminal

Potrivit acestuia, liderul Kremlinului  „este direct responsabil pentru acest război criminal”.

„Am încheiat acum câteva zeci de minute reuniunea miniştrilor de externe din NATO. Sunt deja şase săptămâni de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război. În următoarea perioadă, forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa, în intervalul imediat de timp, o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre”, a spus Mircea Geoană, citat de  Agerpres.

„Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a fost astăzi aici cu noi, am avut şi o întâlnire bilaterală. A vorbit ca întotdeauna convingător, pragmatic şi pasional în faţa miniştrilor de externe din NATO.

În acest moment de inflexiune vom continua să ajutăm Ucraina cu sprijin militar adecvat acestei noi etape de derulare a acestui război, dar şi din punct de vedere umanitar şi financiar. Acest lucru a fost şi reprezintă o decizie importantă a întâlnirii noastre de astăzi”, a adăugat Mircea Geoană.

Rusia nu a renunțat la obiective maximaliste

Secretarul general adjunct al ONU susține că Rusia nu a renunțat la obiective maximaliste cu care a început acest război.

„Realitatea militară este că, după câteva săptămâni în care Federaţia Rusă nu şi-a atins obiectivele de etapă, asistăm la o regândire a planurilor militare şi, evident, obiectivul minimal pe care şi-l propune Kremlinul este ocuparea completă a Donbasului şi ocuparea completă a acestui coridor care leagă Ucraina de Donbas.

Asta nu înseamnă că aceste obiective sunt obiectivele finale ale Federaţiei Ruse. Evident că ei (ruşii) vor încerca să încercuiască forţele ucrainene care apără Donbasul şi apără sudul, deci nu avem niciun fel de indiciu că această regrupare, această schimbare de tactică, indică şi o renunţare la obiectivele maximaliste cu care a început acest război”, a explicat Geoană.

ONU încurajează o anchetă profesionistă

Mircea Geoană este convins că preşedintele rus Vladimir Putin este „direct responsabil pentru acest război criminal”.

„Poziţia NATO este foarte simplă: încurajăm o anchetă făcută de instanţele care trebuie să decidă şi să judece acest lucru, Curtea Penală Internaţională; mulţi aliaţi ajută partea ucraineană pentru a culege informaţii şi dovezi, cazul trebuie instrumentat.

Sunt convins că toţi cei responsabili pentru aceste crime de război vor suporta rigorile justiţiei şi încurajăm o anchetă făcută profesionist, care va fi judecată de judecători profesionişti şi imparţiali la Haga, la Curtea Penală Internaţională.

Rusia, suspendată din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

Indiferent de cât de revoltaţi suntem, trebuie să dăm justiţiei internaţionale instrumentele pentru a face dreptate şi sunt convins că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere”, a afirmat Geoană.

Micea Geoană a comentat și decizia de suspendare a Federaţiei Ruse din Consiliul Drepturilor Omului al ONU.

Politicianul a susținut-o și a subliniat faptul că „aceste crime oribile, această invazie neprovocată conduc la izolare şi la condamnare a Federaţiei Ruse de către comunitatea internaţională”.

Urmăriți B1TV.ro și pe