Mircea Geoană respinge scenariul extinderii războiului din Ucraina către NATO: „E o disproporție de forțe foarte mare”

Mircea Geoană respinge scenariul extinderii războiului din Ucraina către NATO: „E o disproporție de forțe foarte mare
Mircea Geoană / DPA, Hepta

Mircea Geoană, numărul 2 la nivelul NATO, susține că nu trebuie să existe îngrijorări cu privire la o posibilă extindere a conflictului din Ucraina. 75% din forțele militare ruse sunt pe teritoriul vecin, iar aliații NATO se mobiliează pentru a preîntâmpina o eventuală escaladare.

Românii nu trebuie să se teamă, a lăsat de înțeles Mircea Geoană.

„Cu peste 75% din forţele ruse blocate în Ucraina şi suferind pierderi masive, nu anticipăm riscuri la adresa securităţii statelor aliate. Vom continua, bineînţeles, să fim vigilenţi, inclusiv pentru a evita riscuri de escaladare a conflictului, dacă nu prin intenţie, prin incidente sau accidente”, a asigurat secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un briefing online pentru jurnaliștii români.

Vladimir Putin a greșit strategia, în opinia lui Mircea Geoană

În opinia oficialului NATO, Rusia a abordat o strategie militară greșită.

„Nu sunt elemente care să conducă la îngrijorări cu privire la un atac deliberat al Federaţiei Ruse împotriva ţărilor NATO. Nici în zona Mării Negre, nici în zona Mării Baltice. Nu avem astfel de indicii, iar realitatea militară arată că Federaţia Rusă are dificultăţi şi este prinsă în această greşeală strategică masivă pe care a făcut-o, atacând şi subestimând de fapt Ucraina.

Este o disproporţie de forţe atât de evidentă între NATO şi Federaţia Rusă, mai ales în acest context, încât nu există indicii cu privire la o astfel de acţiune”, a mai declarat Geoană.

Oficialul NATO a explicat ce s-ar putea întâmpla, în cazul unui atac al Rusiei, asupra unui stat membru din Alianță.

„Dacă va exista un atac, atunci se activează tot ceea ce înseamnă planificarea NATO, care este la cheie. În clipa în care Consiliul Nord-Atlantic decide că articolul 5 este activat, în clipa respectivă comandanţii militari ştiu să facă din secunda zero tot ce au de făcut. Dar astăzi nu vedem astfel de riscuri”, a mai punctat Geoană, potrivit Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe