Misiunea NATO din Kosovo susține că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată”, în contextul tensiunilor din nordul ţării

Misiunea NATO din Kosovo susține că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată”, în contextul tensiunilor din nordul ţării
Foto: Flickr.com

Forțele conduse de NATO sunt pregătite să intervină în nordul Kosovo dacă stabilitatea în regiune este pusă în pericol, a anunțat Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat.

NATO anunță că este pregătită să intervină în Kosovo „dacă stabilitatea este ameninţată”

Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a transmis într-un comunicat emis duminică seară că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul ţării, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore, potrivit AFP.

„Misiunea noastră se concentrează pe deplin pe punerea în aplicare zi de zi a mandatului său ONU de a asigura un mediu sigur şi securizat, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, precizează documentul, fiind o „situaţie generală de securitate tensionată” în municipiile din nordul ţării.

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, potrivit sursei citate. Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. Totodată, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Tensiunile dintre cele două ţări sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii ani, iar pacea fragilă din Kosovo este menţinută de o misiune NATO, care are 3.770 de soldaţi pe teren.

Urmăriți B1TV.ro și pe