Moldovenii spațiali: primul satelit al Chișinăului, lansat azi cu succes pe orbită!

Moldovenii spațiali: primul satelit al Chișinăului, lansat azi cu succes pe orbită!
Nanosatelitul TUMnanoSAT, a fost lansat cu succes. Foto: facebook Guv. Rep. MD

Nanosatelitul TUMnanoSAT, a fost lansat cu succes, vineri, pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI).

A fost construit de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

La eveniment au participat, în format hibrid, prim-ministrul Natalia Gavrilița, rectorul UTM, Viorel Bostan, diplomați, reprezentanți ai Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA) și ai Oficiului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA).

Inginerii moldoveni au primit expertiză din partea colegilor din România și alte state ale UE

”Acum 14 ani, a apărut ideea de a lansa un program de satelit, pentru ca să putem explora spațiul cosmic, dar și atrage cât mai mulți tineri în domeniul tehnologiilor inginerești. Am făcut 2 încercări de a aplica la Programul „KiboCube”, din a treia ne-a reușit. Acum, putem spune cu certitudine că Republica Moldova știe să construiască sateliți”, a menționat Viorel Bostan, rectorul UTM, citat de rfi.ro, în cadrul ceremoniei de lansare.

Echipei de specialiști a UTM a muncit la proiectarea, testarea și lansarea satelitului în cadrul Proiectului internațional ”KiboCUBE”, realizat cu suportul Agenției Aerospaţiale din Japonia.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Katayama Yoshihiro, a asigurat susținerea statului japonez pentru  proiectele de inovare și cercetare ale Republicii Moldova.

Cronologia aventurii UTM în spațiu

  • În perioada martie-august 2021, satelitul construit de UTM a trecut testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA
  • În martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2
  • Pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spațiu, fiind transportat la Stația Spațială Internațională  cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX

UTM a fost selectată de Agenția Aerospațială a Japoniei și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării susținute, pe orbită în spațiu, a nanosatelitului TUMnanoSAT de pe Stația Spațială Internațională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)