NASA: Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei

NASA: Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei
Foto: Pixabay

Cercetătorii NASA estimează că Rusia controlează 22% din terenurile agricole din Ucraina, iar războiul afectează culturile din această vară,  acest lucru însemnând că ar putea agrava şi mai mult criza alimentară la nivel mondial.

„Grânarul lumii este în război” şi „noi suntem în prima etapă a unei crize alimentare care va afecta probabil fiecare ţară şi fiecare om din lume într-o anumită măsură”, afirmă Inbal Becker-Reshef, directoare a Programului pe teme agricole al agenţiei spaţiale americane, conform AFP, citată de Agerpres.

Rusia controlează 22% din terenurile agricole ale Ucrainei

 Un procent de 22% din terenurile agricole ale Ucrainei se află sub controlul trupelor din Rusia, în estul şi sudul ţării,  conform imaginilor din satelit captate pe 13 iunie de misiunea Sentinel-2 a agenţiei spaţiale europene şi analizate de programul NASA.

Astfel că, NASA estimează  că aceste suprafeţe sunt egale cu 28% din recoltele pentru cerealele din sezonul rece (grâu, orz, secară) şi 18% pentru recoltele din sezonul cald (porumb şi floarea soarelui) ale Ucrainei.

Conform Departamentului Agriculturii al SUA, Ucraina deţinea 46% din exporturile mondiale de floarea soarelui, înainte de începerea războiului provocat de Rusia. Mai exact,  9% din cele de grâu, 17 din cele de orz şi 12% din cele de porumb.

Potrivit estimărilor principalei asociaţii a producătorilor şi exportatorilor din Ucraina, recoltele vor scădea cu 40% la grâu şi 30% la porumb.

Ucraina solicită folosirea capacităților tehnice ale portului Constanța

Ucraina a solicitat extinderea capacității portului Constanța pentru a-și putea exporta cerealele și sprijin din partea statelor UE pentru depozitarea pe teritoriul lor. Din cauza blocadei ruse, Kievul nu poate exporta cerealele prin Marea Neagră.

„Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităţilor logistice româneşti, inclusiv capacităţile tehnice ale portului Constanţa, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile româneşti”, a afirmat viceministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Markian Dmitrasevici, într-o intervenţie în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European, potrivit G4Media.
Urmăriți B1TV.ro și pe