NATO consideră că cererea Moscovei de retragere din Bulgaria și România este „inacceptabilă”

NATO consideră că cererea Moscovei de retragere din Bulgaria și România este „inacceptabilă”
Foto: Hepta.ro / DPA Images - Jens Stoltenberg

NATO a respins vineri cererea Rusiei de retragere a trupelor străine din Alianța prezentă în Bulgaria și România și a denunțat ideea de sfere de influență în Europa, a declarat purtătorul de cuvânt al acesteia, potrivit AFP.

NATO respinge solicitările Rusiei

Retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria se numără printre Garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului, a transmis vineri ministerul rus de externe citat de Reuters.

Diplomații americani și ruși nu au făcut niciun progres major în discuțiile privind Ucraina vineri, dar au fost de acord să continue să vorbească pentru a încerca să rezolve o criză care a stârnit temeri de un conflict militar.

Rusia confirmă că a cerut oficial retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

Federația Rusă a precizat că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Ministerul rus de externe spune că a formulat în mod explicit această revendicare, transmite agenția de presă RIA Novosti.

Potrivit Moscovei, Federația Rusă dorește revenirea la configurația de securitate din 1997, când România și Bulgaria încă nu aderaseră la NATO.

„Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, se arată în răspunsurile formulate de Ministerul rus de externe la întrebările pe care le-a primit ministrul Serghei Lavrov în conferința anuală de presă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe