NATO, despre Rusia: Ne concentrăm pe amenințări reale

NATO, despre Rusia: Ne concentrăm pe amenințări reale

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a lansat idea unui “parteneriat strategic real“ între Alianță și Rusia, după ce președintele rus, Dmitri Medvedev, a amenințat Statele Unite cu un nou Război Rece, conform AFP.

„Obiectivul meu este dezvoltarea unui parteneriat strategic real între NATO şi Rusia”, a declarat Rasmussen în timpul unei vizite oficiale în Slovacia.

„Sigur că avem dezacorduri, dar sunt domenii în care avem aceleaşi interese, în special în combaterea armelor de distrugere în masă şi a tehnologiilor de rachete. Am decis să dezvoltăm un sistem NATO de apărare antirachetă şi am invitat Rusia să coopereze la tehnologiile antirachetă. Ideea noastră este să avem două sisteme independente care să coopereze, un sistem NATO şi unul rusesc, fiecare responsabil de protejarea propriului teritoriu, dar şi capabile să cooereze, să schimbe informaţii”, a mai spus Rasmussen.

Secretarul general a ținut să asigure Rusia încă odată că scutul antirachetă nu este îndreptat către teritoriul său.

„Sistemul nostru antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei, nu considerăm Rusia o ameninţare la adresa NATO”, a adăugat el, îndemnând Moscova să se concentreze pe „ameninţări reale, nu pe fantome ale trecutului”, precizează oficialul.