Noi dezvăluri în Cazul Navalnîi: Ar fi fost otrăvit în camera sa de hotel, nu pe aeroport, așa cum s-a crezut inițial

Noi dezvăluri în Cazul Navalnîi: Ar fi fost otrăvit în camera sa de hotel, nu pe aeroport, așa cum s-a crezut inițial
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Agentul neurotoxic cunoscut pentru otrăvirea liderului opoziției ruse, Alexei Navalny, a fost detectat pe o sticlă de apă goală din camera sa de hotel din orașul siberian Tomsk, fapt ce indică otrăvirea sa în hotel și nu la aeroport, așa cum s-a crezut pentru prima dată, au declarat joi echipa liderului opoziției ruse.

Cum a fost otrăvit de fapt Alexei Navalnîi. Ce s-a descoperit în camera sa de hotel

Navalny a rămas inconștient în timul unui zbor intern în Rusia luna trecută și ulterior a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament. Laboratoarele din Germania, Franța și Suedia au stabilit că a fost otrăvit de un agent nerotoxic Novichok, deși Rusia neagă acest lucru și spune că nu a văzut nicio dovadă.

Un videoclip postat pe contul de Instagram al lui Navalny i-a arătat pe membrii echipei sale căutând camera pe care tocmai o lăsase în hotelul Xander din Tomsk pe 20 august, la o oră după ce au aflat că s-a îmbolnăvit în circumstanțe suspecte, scrie Reuters.

„Sa decis să strângem tot ceea ce ar putea fi ipotetic chiar util și să-l predăm medicilor din Germania. Faptul că aces caz nu ar fi investigat în Rusia a fost destul de evident „, se spune în postarea video.

Aceasta îi arată pe membrii echipei sale colectând câteva sticle goale de apă minerală, printre alte articole, în timp ce purtau mănuși de protecție.

„Două săptămâni mai târziu, un laborator german a găsit urme de Novichok tocmai pe sticla de apă din camera de hotel din Tomsk”, se spune în postare.

„Și apoi mai multe laboratoare care au preluat analize de la Alexei au confirmat că asta l-a otrăvit pe Navalny. Acum înțelegem: s-a făcut înainte ca el să părăsească camera de hotel pentru a merge la aeroport. ”

Starea de sănătate a lui Alexei Navalniî s-a îmbunătățit considerabil

Starea de sănătate a liderului opoziției ruse s-a îmbunătățit semnificativ după ce a fost otrăvit. Așa se face că Navalniî a transmis un mesaj în care a precizat că a făcut un pas important în recuperare.

Acesta reușește acum să respiresingur, iar luninu a mai avut nevoie de nici un aparat și nici tub care să-l ajute să respire.

„Bună, suntNavalniî! Încă nu pot să fac nimic, dar ieri am respirat singur toată ziua. Nu mai folosesc niciun ajutor exterior, nici tubul care îmi era montat în gât. Este un proces pe care îl subestimăm”, a scris politicianul pe Instagram.