Noii eurodeputați spanioli, lăsați fără acreditări de Parlamentul European! Motivul? Carles Puigdemont și un alt separatist catalan

Noii eurodeputați spanioli, lăsați fără acreditări de Parlamentul European! Motivul? Carles Puigdemont și un alt separatist catalan
Foto: Facebook/ European Parliament

Parlamentul European a decis suspendarea acreditărilor temporare ale tuturor noilor deputaţi spanioli în urma unui incident cu Carles Puigdemont şi un alt separatist catalan, informează AFP vineri preluată de Agerpres, citând surse concordante.

Lui Carles Puigdemont şi Toni Comin li se refuzase miercuri seara intrarea în Parlamentul European şi posibilitatea de a se acredita temporar pe motivul că parlamentul nu dispunea încă de „lista oficială” a aleşilor spanioli, a relatat pentru AFP Paul Bekaert, unul dintre avocaţii lui Carles Puigdemont.

Or, alţi aleşi spanioli se acreditaseră deja, potrivit avocatului, care a denunţat o decizie „arbitrară şi discriminatorie” a serviciilor Parlamentului cu privire la cei doi separatişti.

Sesizat pe de altă parte de cei trei preşedinţi ai delegaţiilor spaniole ale partidelor popular (PPE), socialist şi Cuidadanos, opuse separatiştilor şi care au evocat riscul unor „perturbări politice în Spania”, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a luat decizia de a suspenda toate acreditările temporare ale aleşilor spanioli.

Notând că rezultatele oficiale definitive nu sunt încă publicate în Spania, Tajani explică luarea acestei decizii pentru „a evita orice interfernţă cu o procedură naţională”, în răspunsul dat celor trei aleşi.

„Teatrul absurdului spaniol a fost importat în Parlamentul European”, a comentat avocatul.