Norio Ohga, pionierul CD-urilor, a murit la vârsta de 81 de ani

Norio Ohga, pionierul CD-urilor, a murit la vârsta de 81 de ani
Norio Ohga, pionierul CD-urilor şi fostul director general al grupului Sony, a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, informează Wales Online. Norio Ohga a fost apreciat pentru îmbunătăţirile pe care le-a...

Norio Ohga, pionierul CD-urilor şi fostul director general al grupului Sony, a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, informează Wales Online.

Norio Ohga a fost apreciat pentru îmbunătăţirile pe care le-a adus companiei Sony, în special pentru procesul de elaborare şi dezvoltare a formatului CD.

„Părintele CD-urilor” a fost la conducerea grupului Sony între anii 1982 şi 1995, timp în care a ajutat la consolidarea şi succesul companiei, axându-se foarte mult pe muzică, filme şi jocuri video.

„Întotdeauna creăm lucruri pe care alte companii nici nu îndrăznesc să le gândească. Acesta este succesul nostru”, declara într-un interviu întreprinzătorul japonez.

Norio Ohga, un împătimit al muzicii

Foto: en.wikipedia.org

Ohga s-a născut în Numazu, Shizukoa pe 29 ianuarie 1930. Student la muzică la Universitatea Naţională din Tokyo, în 1953 Norio Ohga a trimis o scrisoare directorilor grupului Tokyo Telecommunications Enginneering, în care aducea o serie de îmbunătăţiri pentru noul model de magnetofon pe care această companie îl lansase recent pe piaţă.

Fondatorii grupului Sony, Masaru Ibuka şi Akio Morita au fost impresionaţi de ideile tânărului inginer şi au decis să-l angajeze pe post de consultant. În 1959, japonezul Ohga avea să se dedice total acestei companii, devenind în scurt timp unul dintre directorii grupului.

La începutul anilor ’80 Ohga intră în istorie în momentul în care se implică în conceperea şi lansarea unui disc, cu un diametru de 12 centrimetri, care avea să înlocuiască vechile discuri de vinil. Primul disc compact a fost comercializat de Sony în 1982 şi a avut un succes extraordinar.

Zece ani mai târziu,  grupul Sony, la insistenţele lui Norio Ohga, se lansa pentru prima oară pe piaţa jocurilor video cu consola PlayStation, care s-a bucurat de la bun început de o reuşită fulminantă.

În 2001 japonezul Norio Ohga a primit Ordinul comorii sacre, una dintre cele mai înalte distincţii civile din Japonia şi a fost decorat în Germania, Italia şi Austria.