Numărul oficialilor ruși în Ucraina s-a dublat cu o zi înainte de referendumurile de anexare

Numărul oficialilor ruși în Ucraina s-a dublat cu o zi înainte de referendumurile de anexare
Numărul oficialilor ruși în Ucraina s-a dublat cu o zi înainte de referendumurile de anexare, sursă foto: captură YT

Oficialii instalați de Kremlin în regiunile ucrainene controlate Moscova au promis joi că vor merge mai departe cu scrutinul din această săptămână privind anexarea de către Rusia, anunță AFP.

Donețk și Lugansk, Kherson și Zaporizhzhia – au anunțat că vor organiza voturile indiferent de critici

Patru regiuni din Ucraina ocupate de Rusia – Donețk și Lugansk în est și Kherson și Zaporizhzhia în sud – au anunțat că vor organiza voturile pe parcursul a cinci zile, începând de vineri.

Vladimir Saldo, șeful instalat de Moscova la Kherson, a declarat că referendumul va avea loc în regiunea sa indiferent de critici.

„Data a fost stabilită. Avem undă verde. Votul începe mâine și nimic nu poate împiedica acest lucru”, a declarat el pentru presa rusă de stat. „Oamenii au așteptat și cer ca acest vot să aibă loc cât mai curând”, a adăugat el.

Liderii occidentali reuniți la New York în această săptămână au condamnat în unanimitate scrutinul.
Luând cuvântul la Națiunile Unite, președintele american Joe Biden l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că încalcă „fără rușine” Carta ONU cu un război menit să „stingă dreptul Ucrainei de a exista ca stat”.

Votul din ușă în ușă

Integrarea regiunilor afectate de război în Rusia ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului, deoarece Moscova ar putea încerca atunci să spună că își apără propriul teritoriu de forțele ucrainene.

După ce voturile au fost anunțate de oficialii săi împuterniciți din Ucraina, Putin a anunțat că Rusia va chema aproximativ 300.000 de rezerviști pentru a susține efortul de război și a avertizat că Moscova va folosi „toate mijloacele” pentru a-și proteja teritoriul.

Integrarea regiunilor afectate de război în Rusia ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului, sursă foto: captură YT

Fostul lider rus Dmitri Medvedev a afirmat într-o declarație pe rețelele de socializare că aceste mijloace includ „arme nucleare strategice”. El a prezis că regiunile votante „se vor integra în Rusia”.

Referendumurile amintesc de un scrutin similar din 2014, în urma căruia Peninsula Crimeea din Ucraina a fost anexată de Rusia. Capitalele occidentale au declarat că votul a fost fraudulos și au pedepsit Moscova cu sancțiuni drept răspuns.

Oficialii electorali din regiunea Donețk, care este controlată parțial din 2014 de separatiștii susținuți de Moscova, au declarat că votul va avea loc din ușă în ușă în primele zile. Dar va fi posibil doar în secțiile de votare în ultima zi, marți.

Urmăriți B1TV.ro și pe