O analiză a Trezoreriei SUA relevă faptul că oligarhii ruși știau data invaziei și și-au transferat rapid averile pe numele apropiaților

O analiză a Trezoreriei SUA relevă faptul că oligarhii ruși știau data invaziei și și-au transferat rapid averile pe numele apropiaților

Un raport publicat de specialiștii Trezoreriei americane de la Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) privind activitatea financiară a oligarhilor ruși, relevă faptul că aceștia au știut din timp data invaziei ruse a Ucrainei și au început să transfere bunuri pe numele apropiaților pentru a evita sancțiunile.

FinCEN a examinat rapoartele BSA depuse asupra oligarhilor ruși, a înalților oficiali și a persoanelor sancționate și a identificat 454 de rapoarte BSA privind secretul bancar depuse, anul trecut, între martie și octombrie care detaliază zeci de miliarde de dolari în activități suspecte.

Potrivit datelor menționate, agenția a identificat trei tendințe majore

  • „Oligarhii ruși au mutat sau transferat fonduri și active în perioada invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022—Mai mulți oligarhi ruși au transferat proprietatea efectivă a companiilor, trusturilor sau conturilor lor copiilor lor, altor membri ai familiei sau asociaților de afaceri apropiați
  • Oligarhii ruși au cumpărat bunuri sau proprietăți de mare valoare în 2022 – Aceasta a inclus bijuterii, artă și proprietăți sau proprietăți imobiliare în alte țări care au dus la invazie.
  • Datele BSA au indicat posibile modificări ale fluxurilor financiare legate de oligarhi de lungă durată legate de proprietățile și companiile americane – Mai mulți oligarhi au mutat fonduri din conturi din Rusia în conturi din alte țări, inclusiv Statele Unite, cu puțin timp înainte sau în jurul momentului invaziei ruse, și au folosit fondurile pentru cheltuieli legate de proprietate” – menționează sursa citată.

Din martie 2022, FinCEN a publicat, de asemenea, mai multe alerte prin care îndeamnă instituțiile financiare americane să fie vigilente împotriva eforturilor de a se sustrage sancțiunilor expansive și a altor restricții impuse de SUA puse în aplicare în legătură cu invazia militară a Rusiei în Ucraina.

Activitățile oligarhilor, monitorizate atent de Trezoreria SUA

Aceste alerte oferă anumite semnale de alarmă pentru a ajuta la identificarea potențialelor activități de eludare a sancțiunilor și pentru a reaminti instituțiilor financiare obligațiile lor de raportare BSA, inclusiv în ceea ce privește moneda virtuală convertibilă.

Rapoartele FinCEN și BSA contribuie la grupul operativ multilateral al elitelor, proxy-urilor și oligarhilor ruși (REPO), condus în comun de departamentele Trezoreriei și Justiției.

Grupul operativ REPO a mobilizat o coordonare multilaterală extinsă pentru a bloca sau a îngheța activele rușilor sancționați în valoare de peste 30 de miliarde de dolari, pentru a îngheța sau a confisca bunurile de mare valoare ale persoanelor sancționate și pentru a restricționa puternic accesul rușilor sancționați la sistemul financiar internațional.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:30 - Matei Dima, celebrul vlogger BRomania, a recunoscut că a condus beat și drogat. Ce amendă penală trebuie să plătească
07:18 - Andrew Tate, de după gratii: „România e o țară comunistă”. Când s-a mutat în țara noastră a spus că vrea să trăiască într-o societate în care „corupția este accesibilă tuturor” (VIDEO)
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea