O cantitate record de petrol brut rusesc e încărcată în nave, dar nu prea se găsesc cumpărători

O cantitate record de petrol brut rusesc e încărcată în nave, dar nu prea se găsesc cumpărători
În imagine: Activiști de mediu protestează în fața unei nave ce transportă petrol rusesc pe Marea Baltică. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Frank Molter

O cantitate record de circa 62 de milioane de barili de petrol brut Ural e încărcată în nave aflate pe apă, dar comercianților le e tot mai greu să găsească cumpărători.

SUA și alte țări au interzis importurile de produse petroliere rusești, iar altele evită să cumpere de teama unor sancțiuni viitoare. Și la nivelul UE se discută despre un embargo asupra petrolului rusesc.

Sancțiunile restrâng vânzarea de petrol rusesc

Volumul de țiței Ural aflat pe apă e de trei ori mai mare decât cantitatea medie de dinainte de război, arată datele firmei de analiză energetică Vortexa, citate de Reuters.

Exporturile rusești de petrol pe mare au scăzut la 6,7 milioane de barili pe zi în mai, cu aproximativ 15% mai puțin față cantitatea de 7,9 din februarie.

„Cifrele arată că exporturile rusești sunt încă relativ mari, nu spun întreaga poveste. Petrolul rusesc continuă să se acumuleze pe mare”, a declarat Clay Seigle, strateg energetic din Houston.

Potrivit lui Seigle, cantitatea de petrol brut Ural aflată pe mare, dar fără o destinație stabilită, e de 15% din total, ceea ce reprezintă tot un record. O parte ar putea fi în tranzit către cumpărători nedezvăluiți, în timp ce altă parte ar putea fi marfă nevândută.

Cea mai mare parte a petrolului rusesc merge în Asia, mai ales India și China. Și volumele de țiței către Europa au crescut, dar Comisia Europeană vrea să impună un embargo. Toate statele UE sunt de acord, cu o excepție – Ungaria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni