Oamenii legii au pus sechestru pe banii ridicați în urma perchezițiilor acasă la Igor Dodon

Oamenii legii au pus sechestru pe banii ridicați în urma perchezițiilor acasă la Igor Dodon
Foto: Hepta/Sputnik / Alexey Maishev.

Procurorii Anticorupție anunță că, cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost puse sub sechestru mai multe mijloace bănești, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate pe 24 mai, la domiciliu, dar și în mai multe locații ce aparțin fostului președinte Igor Dodon, informează tv8.

Sute de mii de euro, puse sub sechestru

Potrivit sursei citate, au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2.145.000 de lei (110.000 de euro).

„În cadrul cauzei penale în care este vizat fostul șef de stat, au fost puse sub sechestru mai multe mijloace bănești, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor, după cum urmează:
– 7100 Euro și 20 000 Ruble (Federația Rusă), depistați la domiciliul fostului șef de stat;
– 10 005 Euro, depistați în cadrul percheziționării unui automobil;
– 689 600,00 lei, 17 005 Euro și 1000 Dolari SUA, depistați la domiciliul mamei fostului șef de stat din satul Sadova, raionul Călărași;
– 37 450 Euro depistați într-un bun imobil din mun.Chișinău”, precizează PA.

Reamintim că, pe 23 iunie 2022, procurorii anticorupție au aplicat sechestre pe: terenul și casa individuală, amplasată în Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa; terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită și pe alte 4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv.

Ce au descoperit oamenii legii în proprietățile lui Dodon

Totodată, Procuratura informează că marți, 16 august, Igor Dodon a fost chemat la sediul instituției pentru a fi despachetate în prezența acestuia plicuri cu documente, dispozitive de stocare, conform procedurii penale.

„ Prin urmare, în prezența acestuia au fost despachetate plicuri cu documentele și dispozitive de stocare a datelor, ridicate în cadrul perchezițiilor, fiind informat prin întocmirea unui proces verbal, conform procedurii penale, despre dispunerea efectuării constatării tehnico-științifice. Așadar, având în vedere prezența persoanei la sediul Procuraturii Anticorupție, procurorul de caz i-a înmânat și demersul la prelungirea măsurii preventive”, se arată în nota remisă de către Procuratura Anticorupție.

Socialistul Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită. Acesta a fost reținut după ce pe 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”, relatează tv8.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți