Obama a urmărit în direct uciderea lui bin Laden. Vezi reacţia preşedintelui!

Obama a urmărit în direct uciderea lui bin Laden. Vezi reacţia preşedintelui!

Barack Obama a privit pe ecranul unui televizor cum trupele americane l-au doborât pe Osama bin Laden, prin intermediul unei camere video, care fusese amplasată pe casca unuia dintre soldaţi, scrie Daily Mail. În acest fel, preşedintele american a văzut cum teroristul numărul unu în lume a fost împuşcat în ochiul stâng.

Echipa Seal l-a împuşcat încă o dată pe bin Laden, conform procedurii militare, pentru a se asigura că este mort.

Înregistrarea video, din ascunzătoarea lui bin Laden, a fost transmisă la Casa Albă prin satelit şi înfăţişează una dintre soţiile lui Osama, cum acţionează ca un scut uman pentru a-l proteja de atacul declanşat de o puşcă AK47. Aceasta a murit, împreună cu alţi trei bărbaţi, printre care şi unul din fiii lui bin Laden. Câteva ore mai târziu, trupul liderului al-Qaida a fost aruncat în mare.

Descriind momentul, John Brennan, un consilier apropiat al preşedintelui american, a spus că a fost „probabil unul din momentele cele mai tensionate din viaţa celor care asistau la acea scenă”, iar minutele au fost „lungi ca nişte zile”.

În plină desfăşurare a evenimentelor, unul dintre elicoptere a căzut. “Când acest elicopter a fost imobilizat, dintr-o lovitură, a fost necesară trecerea la un plan de rezervă, şi au făcut acest lucru fără dificultate”, a declarat Brennan.

Dacă operaţiunea se termina prost, Obama s-ar fi putut afla într-o situaţie politică foarte proastă, deoarece se află într-o perioadă în care tocmai s-a lansat în campania electorală din 2012. El şi-a asumat un risc calculat, a mai spus Brennan.

Autorităţile americane au spus că un bărbat identificat ca fiind curierul lui bin Laden, i-a condus la ascunzătoarea acestuia. Când bărbatul a fost găsit în Abbottabad, agenţii CIA au început cercetările care au dus la operaţiunea din Pakistan.

În ciuda declaraţiile preşedintelui SUA care a spus că moartea lui Osama bin Laden va face lumea „un loc mai sigur”, conducerea CIA a declarat că teroriştii vor reacţiona „mai mult ca sigur”.

Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit