Obama, despre situația din Libia: Gaddafi trebuie să părăsească ţara imediat

Obama, despre situația din Libia: Gaddafi trebuie să părăsească ţara imediat
Pentru prima oară de la izbucnirea violenţelor, preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut liderului libian, Muammar Gaddafi, să renunţe la putere. Într-o întrevedere privată purtată cu cancelarul german...

Pentru prima oară de la izbucnirea violenţelor, preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut liderului libian, Muammar Gaddafi, să renunţe la putere. Într-o întrevedere privată purtată cu cancelarul german Angela Merkel, Obama a afirmat că Gaddafi trebuie să părăsească ţara.

„Atunci când singurul mijloc pentru ca un lider să rămână la putere este violenţa împotriva propriului său popor, el îşi pierde legitimitatea de a guverna şi trebuie să facă ceea ce este mai bine pentru ţara sa, respectiv să plece imediat”, a decarat liderul Statelor Unite, citat de dailymail.co.uk.

Declaraţia preşedintelui american vine în contextul în care Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a dezbătut sancţiunile ce vor fi impuse în cazul lui Gaddafi.

„Dincolo de orice îndoială, guvernarea lui Muamed Gaddafi a violat normele internaţionale şi minima decenţă şi trebuie să respundă pentru faptele sale. Aceste sancţiuni atacă regimul Gaddafi, protejând totodată bunurile ce aparţin poporului libian”, a mai adăugat preşeditele, citat de AFP.

Obama îi cere lui Gaddafi să lase puterea

Prezent la postul de televiziune Al-Arabiya, fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, a condamnat încă o dată intervenţia forţelor străine, pentru violenţele comise.

„Suntem aici, suntem într-un hotel din Tripoli. Totul e în ordine. Mergeţi afară şi vedeţi cine conduce. Mii de oameni încearcă să menţină siguranţa în oraş, ei nu sunt nici membri ai poliției de siguranță, nici ai forţelor armate”, a afirmat Saif.

Încercând să obţină susţinerea populaţiei, premierul libian, Baghdadi Mahmudi, a anunţat pe postul public de televiziune din Libia că fiecare familie va primi 500 de dinari libieni din partea guvernului.

ONU va lua măsuri împotriva liderului libian

La New York, Organizația Națiunilor Unite (ONU) discută măsurile ce vor fi luate împotriva liderului Gaddafi, ce includ punerea unui embargou pe armament, o serie de sancţiuni financiare, precum și limitarea dreptului la liberă circulație. De asemenea, ONU va adresa o cerere Tribunalului Internaţional de la Haga privind acuzarea liderilor libieni de crime împotriva umanităţii.

Într-o scrisoare adresată Congresului Statelor Unite, preşedintele Obama avertizeză că acţiunile liderului libian şi ale aliaților acestuia constituie „o ameninţare extraordinară la adresa securităţii naţionale a SUA şi a politicilor externe.”

Vineri, preşedintele american a impus o serie de sancţiuni liderului libian Muammar Gaddafi şi familiei acestuia, ca urmare a modului condamnabil în care aceştia negociază situaţia internă a țării. Obama a semnat un decret prin care se pune sechestru pe proprietăţile deţinute în America de Gaddafi şi cei patru fii ai săi.

Sâmbătă, ultimii reprezentanţi ai corpului diplomatic american au părăsit ambasada Statelor Unite în Libia, activitatea instituției fiind suspendată. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat pentru CNN că relaţiile dintre cele două ţări continuă.

„Steagul continue să fluture. Ambasada nu a fost închisă. Operaţiunile au fost doar suspendate”, a declarat Patrick Kennedy, sub-secretar de stat în admnistrația Obama.

Acţiunile SUA afectează în mod direct familia Gaddafi, despre care se crede că a acumulat o avere considerabilă în timpul celor 42 de ani în care a deţinut controlul ţării.

Până acum, peste 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările violente din Libia, informează ONU.

Ultima oră
19:34 - Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China și e gata să lucreze cu orice națiune care caută o rezolvare pașnică la provocări comune (VIDEO)
19:29 - Peste 15.600 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate în ultimele 24 de ore, în România
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu
18:09 - Jair Bolsonaro intră la Adunarea Generală a ONU, dar nu și în restaurantele din New York, unde dovada vaccinării e obligatorie. Președintele Braziliei a fost fotografiat mâncând pizza pe marginea drumului (FOTO)
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății