Oficial din Ministerul rus al Apărării: Rusia a distrus peste jumătate din aviaţia militară ucraineană. Aceasta adăpostește avioane în România

Oficial din Ministerul rus al Apărării: Rusia a distrus peste jumătate din aviaţia militară ucraineană. Aceasta adăpostește avioane în România
În fotografie: Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Sursa foto: Hepta - Sputnik

Ministerul rus al Apărării a transmis că, de la începutul invaziei în Ucraina, armata rusă a distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere dintr-un total de circa 250 de astfel de aparate de care dispun ucrainenii. Ministerul a mai comunicat faptul că unele dintre avioane militare ucrainene au fost relocate în România, așa că nu sunt implicate în lupte.

Ministerul rus al Apărării, despre avioanele ucrainene: Multe distruse, unele sunt în România

„Când a fost lansată operaţiunea specială, Forţele Armate ale Ucrainei aveau până la 250 de avioane de luptă şi elicoptere în stare de funcţionare. Forţele Aerospaţiale Ruse au distrus 89 de avioane de luptă şi 57 de elicoptere la sol şi în aer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, potrivit Interfax, citat de Agerpres.

De precizat că liderii ruși nu folosesc niciodată termenul de „război” pentru ceea ce au declanșat în Ucraina, ci sintagma „operațiune specială”. E, în fapt, un război în care civilii au devenit țintele trupelor rusești și care se prefigurează a fi și mai distrugător.

„Unele dintre avioanele (de luptă) ucrainene au fost relocate în România şi nu iau parte la confruntări”, a continuat Konaşenkov.
Acesta a mai precizat că acum există doar „încercări izolate” ale avioanelor de luptă ucrainene de a decola, iar „90% dintre aerodromurile militare ucrainene, unde se află esenţialul forţei aeriene de luptă, au devenit inoperabile”.

Purtătorul de cuvânt a mai susținut că din 24 februraie, ziua invaziei, până acum trupele ruse au distrus peste 2.700 de ţinte militare ucrainene, printre care 953 de tancuri şi alte vehicule blindate, 101 de lansatoare multiple de rachete, 351 de piese de artilerie şi mortiere, 718 de vehicule militare speciale, 93 de drone şi 81 de radare.

Ministerul rus al Apărării a admis că în Ucraina au fost trimiși și recruți

Tot miercuri, Ministerul a admis că în Ucraina au fost trimiși să lupte și recruţi. Asta deși preşedintele Vladimir Putin insistase că armata sa a trimis numai militari profesionişti.

„Din nefericire, am descoperit mai multe situaţii de prezenţă a unor recruţi în unităţi care iau parte la operaţiunea specială în Ucraina. Practic toţi aceşti soldaţi au fost retraşi în Rusia”, a transmis ministerul rus, promiţând că astfel de cazuri vor fi evitate de acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe