Oficialii de la Berlin transmit că nu există indicii că Gazprom va opri furnizarea gazelor către Germania

Oficialii de la Berlin transmit că nu există indicii că Gazprom va opri furnizarea gazelor către Germania
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Nu există niciun semnal că Rusia va opri livrările de gaz Germaniei, a declarat miercuri ministrul german de Finanțe Christian Lindner, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria pentru că nu a plătit gazul în ruble, scrie Reuters.

Oficial german despre oprirea furnizării gazelor

Lindner a spus că Germania va reveni anul viitor la regula de frână a datoriilor din Constituție, care limitează noile împrumuturi la o mică parte din producția economică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile că Rusia folosește aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de șantaj – declarând că Rusia este un furnizor de energie de încredere.

Peskov nu a spus câte țări au fost de acord să plătească pentru gaz în ruble, dar a spus că Rusia a introdus noua regulă din cauza sancțiunilor „țărilor neprietenoase împotriva noastră”.

„Această nevoie a fost dictată de faptul că, după cum știți, o cantitate semnificativă din rezervele noastre au fost blocate sau – cu alte cuvinte – furate. Prin urmare, nu se pune problema vreunui șantaj”, a spus el.

El a spus că dacă alți consumatori „refuză să plătească în cadrul noului sistem”, atunci decretul președintelui Putin, conform căruia aprovizionările cu gaze pot fi întrerupte, „desigur că se va aplica”.

Condițiile impuse de Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care solicită țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Termenul limită a fost stabilit până la 1 aprilie.

Cu o zi înainte de semnarea decretului, Moscova asigura statele occidentale că introducerea plății în ruble se va face treptat și că se are în vedere o listă mai largă de exporturi pentru care s-ar adopta noi termeni de plată Acest lucru a stârnit îngrijorarea statelor occidentale că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze, preluat de stiripesurse.ro.

Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată. Putin susține că această hotărâre a fost adoptată pentru a „întări suveranitatea noastră”.

Urmăriți B1TV.ro și pe