Olanda, pregătită pentru noi restricții și un nou val de proteste violente

Olanda, pregătită pentru noi restricții și un nou val de proteste violente
Protest violent în Olanda împotriva restricțiilor anti-COVID. Photo source: Aljazeera

Vineri, guvernul Olandei se pregătește să anunțe noi restricții privind pandemia de COVID-19, după ce țara se află în fața unui nou val de îmbolnăviri cauzate de răspândirea virusului Sars-Cov-2. De asemenea, oficialii s-au pregătit pentru un potențial val de violențe ce ar urma să vină, similar cu cel ce a avut loc săptămâna trecută, arată AFP, citat de către Agerpres.

Olanda, pregătită pentru noi restricții și noi proteste

În cadrul unei conferințe de presă programate astăzi, premierul Mark Rutte ar putea anunța închiderea barurilor și restaurantelor de la ora 17:00, în loc de ora 20:00, conform presei locale.

Un nou val de restricții ar risca să ducă la mai multe proteste și violențe asemănătoare cu cele întâmplate săptămâna trecută în regiunea Benelux, în care mai multe țări, precum Olanda și Austria, au protestat împotriva înăspririi restricțiilor pandemice.

„Suntem numai ochi şi urechi şi ne pregătim”, a declarat Gijs van Nimwegen, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Rotterdam.

„Sperăm că va fi calm, peste tot în Ţările de Jos şi la Rotterdam”, a adăugat acesta.

Tensiunea în Țările de Jos e în creștere

Săptămâna trecută, poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor și șapte persoane au fost rănite în revoltele care au izbucnit în centrul orașului Rotterdam, la o demonstrație împotriva restricțiilor COVID-19 introduse recent și a planurilor guvernamentale de a restricționa accesul persoanelor nevaccinate în unele locuri.

În Olanda, oficialii au afirmat că au început să amâne intervenţiile chirurgicale pentru anumiți pacienţi cardiaci sau bolnavi de cancer, pentru a face loc în unităţile de terapie intensivă, în contextul unui nou val de COVID-19.

Mark Rutte, premierul Olandei, a anunțat, săptămâna trecută, reintroducerea unor restricții pentru o perioadă de cel puțin trei săptămâni după ce numărul de infectări cu coronvirus a ajuns la cifre record. Guvernul a prezentat măsurile drept un „lockdown parțial”.