Olena Zelenska, interviu pentru Vogue: „După Bucha, ne-am dat seama că acesta este un război pentru a ne distruge pe toţi”

Olena Zelenska, interviu pentru Vogue: „După Bucha, ne-am dat seama că acesta este un război pentru a ne distruge pe toţi”
Jill Biden o primește pe Olena Zelenska la Casa Albă. Foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a oferit un interviu pentru revista Vogue în care vorbește despre rezistenţa ucraineană în fața invadatorilor ruți. Ea a precizat că după atrocitățile comise de ruși la Bucha și-a dat seama că acesta este un război “pentru a ne distruge pe toţi”.

Ce a spus în interviu Olena Zelenska

Prima doamnă a vorbit, de asemenea, despre munca ei de a ajuta compatrioţii din Ucraina şi din străinătate şi despre Programul Naţional de Sănătate Mintală şi Sprijin Psihosocial, care are rolul de a reface psihicul celor care au suferit din cauza acţiunilor inumane ale invadatorilor.

Prima doamnă a Ucrainei a dezvăluit cum i-a schimbat războiul viața de familie. Pentru o perioadă, Zelenska nu a fost capabilă să comunice cu soţul ei sau cu părinţii ei.

„Programul meu zilnic nu avea un moment liber în care puteam să mă retrag şi să încep să mă gândesc la lucruri rele”, a spus ea.

Ea şi-a ajutat fiul cu şcoala online, ceea ce a fost o provocare pentru că nu au putut să fie online în timp real. Au jucat jocuri de societate şi au citit. Ea a recitit „1984” a lui George Orwell. „Este o coincidenţă îngrozitoare. Este o imagine a ceea ce se întâmplă în Rusia în aceste zile”.

La rândul său, Zelenski a spus că soția sa joacă un rol foarte important pentru Ucraina:

„Pentru femei şi copii, soţia mea aici este un exemplu. Cred că ea joacă un rol foarte puternic pentru Ucraina, pentru familiile noastre şi pentru femeile noastre”, a spus Zelenski pentru Vogue.

Zelenski vrea mai mult sprijin militar pentru apărare şi pentru a recupera teritoriul pe care Rusia a ocupat-o din februarie, dacă nu din 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Crimeea şi părţi din estul Ucrainei.

Atenţia internaţională a scăzut, în timp ce inflaţia şi preţurile gazelor sunt în creştere la nivel mondial.

Întrebat despre aceste probleme, Zelenski a fost direct. „Voi fi foarte sincer şi poate nu foarte diplomatic: Gazul nu este nimic. COVID, chiar şi COVID nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus el. „Încearcă doar să-ţi imaginezi că lucrurile despre care vorbesc se întâmplă cu casa ta, cu ţara ta. Te-ai mai gândi la preţurile la gaz sau la preţul energiei electrice?” Bătălia, a spus el, trece dincolo de Ucraina. „Luptăm pentru lucruri care s-ar putea întâmpla în orice ţară din lume”, a spus el. „Dacă lumea permite ca acest lucru să se întâmple, atunci nu îşi susţine valorile. De aceea, Ucraina are nevoie de sprijin – sprijin semnificativ”.

În ciuda atrocităților pe care le-a comis, Rusia neagă acuzațiile și propune și ea un tribunal internațional pentru crimele împotriva umanității comise în Ucraina, inițiativă susținută de țări ca Bolivia, Iran și Siria, informează Reuters.

Culmea tupeului: Rusia plânge de mila civililor ucraineni

Alexander Bastrykin, șeful comitetului de anchetă al Rusiei, a acuzat peste 220 de persoane, inclusiv reprezentanți ai comandamentului suprem al armatei ucrainene, de bombardarea populației civile din Ucraina.

Aceștia au fost implicați în „crime împotriva păcii și securității umanității, care nu au termen de prescripție”, a acuzat oficialul rus, citat de ziarul guvernamental Rossiiskaya Gazeta.

Urmăriți B1TV.ro și pe