Parlamentul European condamnă declarațiile „deschis rasiste” ale lui Viktor Orban.”Regretăm profund persistența cu care sunt apărate aceste afirmații inacceptabile”

Parlamentul European condamnă declarațiile „deschis rasiste” ale lui Viktor Orban.Regretăm profund persistența cu care sunt apărate aceste afirmații inacceptabile
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

 Parlamentul European a condamnat, vineri, declarațiile „deschis rasiste” ale lui Viktor Orban. Liderii europeni au transmis că declarații de acest fel  sunt în contradicție directă cu valorile UE, se arată într-un comunicat.

Parlamentul European condamnă declarațiile „deschis rasiste” ale lui Viktor Orban

În plus, în comunicatul menționat se mai arată că „Regretăm profund persistența cu care sunt apărate aceste afirmații inacceptabile ale prim-ministrului Orban. Rasismul și discriminarea, în toate formele lor, trebuie condamnate inechivoc și combătute la toate nivelurile.

Cerem Comisiei și Consiliului să condamne de urgență această afirmație în cei mai duri termeni. Reiterăm, de asemenea, că Parlamentul European cere Consiliului să facă recomandările sale Ungariei în cadrul procedurii din Articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene, și să ia în vedere și noile evoluții privind statul de drept, democrația și drepturile fundamentale din Articolul 2.

Reamintim Consiliului că statele membre au obligația să acționeze unitar și să pună capăt tuturor atacurilor la valorile consacrate în articolul 2 al TUE și cerem acestuia ca problema să fie pusă pe ordinea de zi a următorului Consiliu.

Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de infringement împotriva Ungariei ca urmare a încălcării regulilor UE care interzic rasismul și discriminarea și să folosească pe deplin instrumentele disponibile pentru a sancționa încălcările valorilor consacrate în Articolul 2.” se arată în sursa citată.

Liderii europeni fac apel către Comisia Europeană

Cu această cale, liderii europeni au transmis, de asemenea, că „Sautăm decizia Comisiei de a declanșa sancțiunile pentru încălcarea statului de drept împotriva Ungariei și așteptăm următorii pași.

Reiterăm apelul nostru la Comisie să se abțină de la aproba Planul Național de Redresare al Ungariei până la îndeplinirea criteriilor relevante.

Folosim această oportunitate și pentru a reitera că nu există loc pentru rasism, discriminare și discursul urii în societăților noastre. Cerem acțiuni suplimentare din partea guvernelor UE și de la nivelul Uniunii, inclusiv împotriva normalizării rasismului și xenofobiei și subliniem nevoia unui mecanism de responsabilizare și monitorizare pentru a ne asigura de aplicare efectivă a politicilor și legislației UE anti-rasism”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Urmăriți B1TV.ro și pe