Polonia a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care cere încetarea amenzilor pentru subminarea independenţei justiţiei

Polonia a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care cere încetarea amenzilor pentru subminarea independenţei justiţiei

Polonia a cerut, vineri, Comisiei Europene să oprească fluxul de amenzi ce au survenit ca răspuns pentru subminarea independenţei justiţiei, afirmând că aceasta lucrează la desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători, un subiect contencios cu Bruxellesul, potrivit unei scrisori din 10 ianuarie consultate de Reuters, citat de către Agerpres.

CE va face toate demersurile necesare pentru a încasa suma de bani datorată de către Polonia

Până acum, Polonia are o datorie de peste 70 de milioane de euro, deoarece nu a pus imediat capăt tuturor activităţilor camerei disciplinare, în conformitate cu verdictul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, privind o schemă amplu criticată, deoarece permite guvernului polon să înlăture judecătorii care îi pun politicile sub semnul întrebării.

Această scrisoare este ultima într-o serie de numeroase bătălii dintre partidul de guvernământ din Polonia, Lege şi justiţie (PiS), şi Uniunea Europeană, în privinţa mecanismelor de control democratice.

Ambasadorul Poloniei, Andrzej Sados, a menţionat în scrisoare că şeful Curţii Supreme a decis deja să nu mai încredinţeze unele cazuri camerei disciplinare, iar guvernul să analizeze noile schimbări ce au loc în sistemul judiciar.

„Îi cer Comisiei să amâne trimiterea de somaţii de plată până când reformele planificate sunt implementate”, a scris el.

PiS, acuzat de nepotism

Comisia Europeană a subliniat, în această săptămână, că dispune de moduri de a încasa amenzile datorate de către Polonia, inclusiv prin scăderea lor din fondurile de dezvoltare alocate țării dacă PiS, partidul de guvernământ, continuă să refuze să plătească.

Partidul Lege și Justiție (PiS) a introdus pentru prima dată camera disciplinară în 2017, în cadrul unor schimbări a sistemului judiciar prin care au fost promovaţi de asemenea mulţi noi judecători, iar principalele funcţii au fost acordate unor aliaţi ai partidului.

„Cea mai bună soluţie ar fi să se continue reforma judiciară cu reorganizarea Curţii Supreme”, a declarat Sebastian Kaleta, Adjunctul ministrului justiţiei.