Premierul polonez, mesaj ferm în presa germană: Germania face afaceri cu Rusia, în timp ce Polonia apără frontierele UE / Mateusz Morawiecki nu exclude riscul unui război la granița polono-belarusă

Premierul polonez, mesaj ferm în presa germană: Germania face afaceri cu Rusia, în timp ce Polonia apără frontierele UE / Mateusz Morawiecki nu exclude riscul unui război la granița polono-belarusă
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. Sursa foto: Hepta.ro / Zuma Press / Filip Radwanski

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu un val „de milioane” de migranți dacă va avea o politică de frontieră prea relaxată. Vorbind despre criza de la granița polono-belarusă, oficialul guvernului de la Varșovia nu a exclus posibilitatea unui război și a crticat Germania pentru afacerea Nord Stream 2.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, mesaj ferm în presa germană în contextul crizei de la frontieră estică a UE

Într-un interviu pentru cotidianul german Bild, demnitarul polonez a explicat că, în timp ce Polonia apără frontiera UE, Germania încurajează regimul Putin prin proiectul Nord Stream 2, despre care Mateusz Morawiecki spune că ar trebui oprit de îndată.

„Noi apărăm frontiera UE aici, în Polonia! Iar în ceea ce privește contextul mai larg, haideți să lucrăm împreună pentru pace și să nu îi oferim lui Vladimir Putin și mai mulți bani prin plăți pe energie ca să se dezvolte în continuare”, a fost mesajul lui Mautesz Morawiecki, potrivit Euractiv.com.

Potrivit premierului polonez, acest lucru înseamnă oprirea proiectului Nord Stream 2.

„Nord Stream 2 trebuie oprit”, a subliniat Mateusz Morawiecki, care își arătase opoziția față de proiect inclusiv la momentul acordului SUA-Germania pentru finalizarea gazoductului.

Anterior, autoritatea federală germană de resort anunțase că suspendă temporar procedura de aprobare a transportului de gaze prin Nord Stream 2.

Șeful guvernului de la Varșovia avertizează că fluxul de migranți de la porțile Europei s-ar putea mări considerabil în viitor.

„Dacă nu suntem în stare să ținem departe câteva mii acum, în curând vor fi sute de mii, milioane care vin în Europa”, a adăugat Mateusz Morawiecki. „Dacă nu protejăm și apărăm decisiv frontierele noastre în Europa, sute de milioane vor încerca să vină în Europa și în special în Germania din Africa și din Orientul Mijlociu”, a continuat el în interviul acordat cotidianului german.

„Le-ați permite altor 50 de milioane să vină?”, i-a întrebat Morawiecki pe jurnaliștii germani.

Declarațiile oficialului polonez vin în contextul crizei de la frontiera belaruso-polonă, unde regimul Lukașenko ar fi adus mii de migranți din Orientul Mijlociu, inclusiv mulți kurzi din Irak, cărora le forțează intrarea în UE ca formă de răzbunare pentru sancțiunile impuse de UE. În replică, miniștrii de externe din blocul comunitar au convenit să extindă regimul de sancțiuni.