Polonia: Ceremonii de comemorare a victimelor accidentului de la Smolensk

Polonia: Ceremonii de comemorare a victimelor accidentului de la Smolensk
O serie de ceremonii religioase şi manifestaţii au început, duminică dimineaţă, în Polonia, pentru comemorarea catastrofei aeriene în care şi-au pierdut viaţa, în urmă cu un an, preşedintele polonez Lech...

O serie de ceremonii religioase şi manifestaţii au început, duminică dimineaţă, în Polonia, pentru comemorarea catastrofei aeriene în care şi-au pierdut viaţa, în urmă cu un an, preşedintele polonez Lech Kaczynski şi alţi 95 de oficiali, ăntr-un accident petrecut la Smolensk, în Rusia, informează AFP. Polonezii pot urmări două programe separate de celebrare: programul oficial şi cel realizat de opoziţia conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski, fratele vitreg al preşedintelui defunct.

La ora 06.41 GMT (09.41 ora României, momentul la care s-a produs accidentul, în urmă cu un an), preşedintele Bronislaw Komorowski şi premierul Donald Tusk au depus o jerbă la biserica militară din Varşovia, în faţa unei plăci comemorative dedicate victimelor accidentului.

Jaroslaw Kaczynski, care a decis să boicoteze ceremoniile oficiale, a depus o coroană de flori în faţa palatului prezidenţial, în mijlocul unei mulţimi entuziaste de simpatizanţi.

Kaczynski critică vehement Guvernul pentru că a lăsat Rusia să conducă ancheta şi nu a respins concluziile acesteia.

Simpatizanţii lui Kaczynski au anunţat că patru manifestaţii vor avea loc duminică în memoria victimelor catastrofei, în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, cu un marş cu torţe la ora 18.00 GMT (21.00 ora României).

Aeronava Tupolev 154, care îi transporta la 10 aprilie 2010 pe preşedintele Lech Kaczynski şi alţi oficiali polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

Ceremonia de comemorare a lui Lech Kaczynski