Portugalia cere în mod oficial ajutor financiar Uniunii Europene

Portugalia cere în mod oficial ajutor financiar Uniunii Europene
Primul ministru al Portugaliei, Jose Socrates, a declarat că țara sa are nevoie de sprijinul financiar al Uniunii Europene. Socrates nu a precizat care este suma necesară, dar unele surse estimează că ar fi vorba de...

Primul ministru al Portugaliei, Jose Socrates, a declarat că țara sa are nevoie de sprijinul financiar al Uniunii Europene. Socrates nu a precizat care este suma necesară, dar unele surse estimează că ar fi vorba de 60-80 miliarde de euro. Opoziţia de centru-dreapta susţine ideea ajutorului extern, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat, miercuri, că a fost luată decizia de a cere ajutor financiar Uniunii Europene. Portugalia a refuzat această soluţie în ultimele luni, în ciuda unei situaţii economice dificile.

Portugalia, cu cei 10,5 milioane de locuitori, a devenit cel de-al treilea stat european care cere asistenţa Uniunii după Grecia şi Irlanda.

Jose Socrates a declarat într-o intervenţie televizată că refuzul Parlamentului de a adopta măsuri suplimentare de austeritate, luna trecută, a agravat situaţia economică şi a făcut cererea de asistenţă “inevitabilă”.

“Am încercat totul, dar am atins un punct în care neluarea acestei  decizii ar expune ţara la riscuri de neacceptat”,  a spus premierul.

Socrates nu a menţionat cifre dar un oficial european a estimat că Portugalia va fi nevoită să împrumute o sumă între 20 şi 80 de milioane de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Orice ajutor va fi însoţit de condiţii stricte, potrivit Reuters.

Fondul Monetar Internaţional a transmis că nu a primit încă o cerere de ajutor financiar din partea Portugaliei dar că este gata să ofere ajutor. Principalul contributor la bugetul UE, Germania, condiţionează orice ajutor financiar de implicarea FMI.