Portugalia, în pragul falimentului: Premierul Jose Socrates a demisionat

Portugalia, în pragul falimentului: Premierul Jose Socrates a demisionat
Prim-ministrul Portugaliei Jose Socrates, a demisionat miercuri, după ce Parlamentul i-a respins bugetul de austeritate, anunţă BBC. Eşecul premierului de a instaura un nou buget de austeritate a provocat căderea...

Prim-ministrul Portugaliei Jose Socrates, a demisionat miercuri, după ce Parlamentul i-a respins bugetul de austeritate, anunţă BBC.

Eşecul premierului de a instaura un nou buget de austeritate a provocat căderea Guvernului şi a dus Portugalia mai aproape de un împrumut din partea Europei şi a Fondului Monetar Internaţional.

„Astăzi, opoziţia a respins măsurile propuse de Guvern pentru a preveni ca Portugalia să ceară sprijin extern”, a spus Socrates, citat de sursă.

Toate cele cinci părţi ale opoziţiei au votat contra măsurilor de austeritate, care includea măriri de taxe şi reduceri de cheltuieli.

„Opoziţia a luat Guvernului posibilitatea de a guverna. Sunt convins că Portugalia a pierdut azi, în loc să câştige”, a spus premierul într-o intervenţie televizată.

Socrates declarase înainte de a prezenta noul buget, că nu va mai putea conduce ţara dacă măsurile nu sunt adoptate.

Se preconizează că noile alegerile vor avea loc în câteva luni.

Opoziţia a spus că bugetul prezentat de fostul premier, al patrulea pachet de măsuri de austeritate într-un an, era exagerat.

Votul de miercuri seara a venit în ajunul unui summit al Uniunii Europene, pentru a finaliza un plan de criză, privind datoriile din zona euro.

Joi, liderii zonei euro au început un summit, care va dura două zile, în timpul căruia doresc să finalizeze detaliile „marii afaceri”, pentru a discuta cu cele 17 naţiuni din grupul celor datornice.

Portugalia a făcut mai multe împrumuturi, astfel încât investitorii sunt îngrijoraţi de starea financiară.

Din cauza problemelor financiare, se aşteaptă ca Portugalia să devină a treia ţară din zona euro care să fie forţată să ceară împrumut extern, după Grecia şi Irlanda.

Ultima oră
20:00 - David Popovici, mesaj emoționant după Tokyo 2020: „Sunt impresionat de incredibila susținere pe care am primit-o. Sunt onorat de prietenia voastră, a românilor răspândiți pe tot globul”
19:39 - Acuzații grave la adresa conducerii CFR: „Închiriază la alții locomotive și noi nu avem să dăm la tren, decât locomotive vechi, defecte, insuficiente”
19:32 - CNCAV: Începe imunizarea cu vaccinul Spikevax (Moderna) a tinerilor cu vârste între 12 și 17 ani
19:07 - Vaccinarea anti-COVID nu afectează sarcina și nu reduce fertilitatea. Explicațiile CNCAV
19:01 - SUA au început evacuarea foștilor colaboratori din Afganistan, aflați în pericol după ascensiunea talibanilor
18:55 - Simona Halep: „M-am uitat la Olimpiadă, dar nu m-am uitat la tenis. M-a durut prea tare retragerea” / Ce spune despre posibilitatea de a participa la Paris 2024
18:23 - Cristian Diaconescu (PMP): Cei 2.200 de aleși locali, și în acest moment, ne acreditează ca o forță politică semnificativă în România (VIDEO)
18:23 - Amendă record de aproape 900 milioane de dolari pentru Amazon. Compania, acuzată de UE de încălcarea protecției datelor clienților
18:18 - CNCAV: 15.863 de persoane vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, dintre care 11.168 cu prima doză
18:00 - Cristian Diaconescu, despre viitorul secretar general al NATO: „Discuția în acest moment, într-adevăr, se îndreaptă spre o variantă din Europa de Est” / Ce spune despre varianta Klaus Iohannis (VIDEO)