Poziția Rusiei după declarația lui Kadîrov referitoare la posibila sa retragere

Poziția Rusiei după declarația lui Kadîrov referitoare la posibila sa retragere
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Kremlinul pleacă de la ideea că preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, rămâne în continuare liderul Republicii Cecenia, a declarat într-un dialog cu jurnaliştii ruşi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedenţiei ruse.

Comentariul a fost făcut de Peskov la declaraţiile recente, controversate, ale liderului cecen, postate pe Telegram.

Unii analişti au speculat că acesta ar intenţiona să demisioneze din funcţia de lider al Ceceniei.

„Am auzit aceste informaţii, dar, până în momentul de faţă, dacă am înţeles corect, toate aceste informaţii nu s-au concretizat în niciun fel. Cel puţin, noi plecăm de la ideea că el continuă să se afle la conducerea Republicii Cecene’‘, a declarat Peskov.

Ramzan Kadîrov, aliatul lui Putin, spunea că ar vrea să renunțe la funcție

„Conduc republica de 15 ani. Noi, caucazienii și cecenii, avem o vorbă: indiferent cât de stimat și dorit este un musafir, dacă pleacă la timp, se face și mai plăcut. De aceea, cred că mi-a venit și mie timpul. Până să fiu dat afară. Cred că sunt deja bătrân”, a spus liderul cecen râzând.

Nu este primul mesaj de acest fel pec are îl transmite liderrul cecen. Ramzan Kadîrov a mai amenințat în trecut cu plecarea, iar analiștiic red că astfeld e mesaje sunt metode ca să obțină ceva de la Putin.

Ramzan Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, conduce Cecenia cu o mână de fier din 2007 și este liderul cu cea mai lungă vechime în funcție al unei regiuni rusești. El i-a succedat în funcție tatălui său, care a fost în război cu Moscova. Sub conducerea lui Kadîrov, Cecenia a devenit loială Moscovei, iar în republică au fost raportate încălcări masive ale drepturilor omului. Kadîrov a fost acuzat că a ordonat inclusiv asasinarea politică a opozanților care trăiau în alte țări din Europa.

Kadârov, decorat de Putin cu cel mai râvnit onoriu

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, ar fi fost decorat de președintele Vladimir Putin, cu unul din cele mai importante onoruri din istoria Rusiei. Anunțul a fost făcut chiar de către acesta pe canalul său de Telegram, unde a precizat că a primit Ordinul „Alexandr Nevski”.

„Prieteni, la propunerea vicepreședintelui Guvernului Federaţiei Ruse, Marat Khusnullin, prin decretul președintelui Federației Ruse, am fost distins cu Ordinul Alexandru Nevski pentru marea mea contribuţie la dezvoltarea socio-economică a Republicii Cecenă şi soluționarea eficientă a sarcinilor de mare importanţă naţională”, a precizat Kadîrov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:54 - Marcel Boloș: Egalizarea vârstei de pensionare la bărbați și femei este prevăzută în PNRR. Avem și sistemul de facilități pentru a stimula rămânerea în câmpul muncii până la 70 de ani / Câți bani ar putea pierde România (VIDEO)
20:42 - Fără drept de joc, Simona Halep s-a prăbușit în clasamentul WTA. Pe ce loc a ajuns românca
20:39 - Un bărbat a ajuns în instanță pentru că își deranja vecinul făcând grătare prea des / „Mirosul era neplăcut”
20:32 - Șoferii care ucid oameni pe șosele nu vor mai avea dreptul să conducă o anumită perioadă: Guvernul aduce noi modificări care limitează accesul în trafic al conducătorilor auto condamnați
20:32 - Coșul de cumpărături cu produse de bază este tot mai scump / Cât a ajuns să coste și ce spun românii
20:24 - Mihai Tudose: Alegerile anticipate nu sunt pe agenda PSD. Președintele Iohannis, singurul care poate să ducă România în acest scenariu (VIDEO)
20:15 - Minoră de 13 ani din București, dispărută în timp ce mergea spre școală. Poliția cere ajutorul populației
20:04 - În ce orașe din România sunt cele mai scumpe bilete pentru transportul în comun
19:56 - Bogdan Chirițoiu: Industria asigurărilor este cea mai sancționată de către Consiliul Concurenței. Am transmis o serie de propuneri pentru a corecta deficiențele legislative existente
19:56 - Galactic, singura fabrică românescă de ciocolată, și-a cerut insolvența: „Am primit o lovitură semnificativă din partea marilor retaileri”